• Hakkari5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
3500 Rakımlı Berçelan Yaylasında  Çocuklar Yün Yıkıyorlar
12 Ağustos 2020 Çarşamba 16:06

3500 Rakımlı Berçelan Yaylasında Çocuklar Yün Yıkıyorlar

Hakkari merkeze bağlı Berçelan yayasında bulunan 3500 rakımlı yaylada yaşayan çocuklar ve Koçerler (göçerler) derede bulunan taşların üzerine bıraktıkları yünleri sopalarla döverek kirlerini çıkarıyorlar.

Merkeze 20 kilometre uzaklıkta bulunan 3500 rakımlı Berçelan Yaylası'nda farklı il ve ilçelerden gelen Koçerler (göçerler ) koyun kırpma döneminin ardından biriktirdikleri yünleri yaylada bulunan dere kenarına getiriyorlar. Yünleri birbirinden ayıran çocuk ve kadın Koçerler (göçerler) daha sonra derede bulunan taşların üzerine bıraktıktan sonra yünlerin üstüne kovalarla su dökerek yumuşamalarını sağlıyorlar. Saatlerce buz gibi suda sopalarla yün döven göçebeler, kızlarının çeyizleri için yünün kirini çıkarmaya çalışıyorlar. Koçerler (göçerler) yünlerin daha sağlıklı ve temiz olması için yanlarında getirdikleri leğenlere deterjan ve yumuşatıcı bırakıyorlar. Yumuşayan yünleri tekrardan taşların üstüne koyan göçerler, yünleri sopalarla döverek kirini çıkarıyorlar.

Koçerler (göçerler) yaptıkları açıklamalarda yünleri temiz yıkadıktan sonra sepetlere koyup tekrar sudan geçiriyoruz. Sonra yünü kuruturuz. Kuruttuktan sonra yaylada yeşil ve temiz bir alana sereriz. Kadınlar değnekle tek tek bu yünleri ayırırlar ve yatak, yorgan, yastık yaparlar. Çoğu zaman gelinlik kızların çeyizleri bu yünlerden yapılır. “Biz buraya 5 kişi ile yünleri dövmeye başladık. Sabah erken saatte geldik, akşam saat 5-6´ya kadar çalışırız. Biz yarın da devam edeceğiz. Bugün 10 torba yıkadık, yarında bu kadar yıkayacağız.  Eğer işimizi bitiremezsek bir sonraki günde devam edeceğiz. Bu yünden yapılan yatak, yorgan, yastık çok rahat ve sağlıklı olur. Bunun temizliğini ve rahatını ne pamuk ne de elyaf olanlar veremez” diye konuştular. (Haber) Metin KESKİN/ Halkın Sesi Gazetesi2-400.jpg1-338.jpg

 

 

Bu haber toplam 1150 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim