• Hakkari6 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
CİSAD DAĞCILARI SÜMBÜL DAĞINDA MAĞARA KEŞFİNİ YAPTILAR
26 Ekim 2019 Cumartesi 11:24

CİSAD DAĞCILARI SÜMBÜL DAĞINDA MAĞARA KEŞFİNİ YAPTILAR

Hakkari Cilo Sat Gölleri ve Buzulları Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Derneği (CİSAD) üyesi dağcılar, Sümbül Dağındaki mağarayı gezdiler.

HABER: EMRAH KESKİN-HALKIN SESİ GAZETESİ

25 Ekim 2019 günü on bir kişiden oluşan ekip sabahın erken saatlerinde Cisad önünde bir araya gelerek iki araç ile Depin noktasına indiler. Burada beraberlerinde götürdükleri teknik malzemeleri paylaşarak çantalarına yerleştiren dağcılar 1250 metreden başlayarak Sümbül dağına tırmanışa geçtiler. İki saat süren tırmanıştan sonra 1650 metre de olan mağaranın giriş bölgesine ulaştılar. Kısa bir dinlenmeden sonra teknik malzemeleri, yiyecek ve içeceklerini yanlarına alarak Mağaranın içine girdiler yaklaşık elli metreden sonra dar bir alandan geçerek ışıklar sayesinde yavaş, yavaş ilerlediler. Aşağıya doğru inen galerinin birinci etabında ip bağlayarak iniş yaptılar. Yaklaşık üç yüz metre inişten sonra ekipte bazı arkadaşların nefes alıp vermede sorunlar başlayınca altı kişi geri dönme kararı alarak yeryüzüne döndüler. Mağarada ilerleyen beş kişilik ekip galerinin baş aşağı devam ettiğini ve ikinci etabın dik ve uzun olmasından dolayı tekrar teknik malzemelerle ip inişi yaptılar. Yaklaşık beş yüz metre galeriden iniş aşağı inen ekip çok uzun ve dik bir noktaya geldiklerini yanlarında bulunan yetmiş beş metre ipin yetmeyeceğini anlayarak geri dönmeye ve ikinci galeriye girmeye karar vererek teknik tırmanışa geçtiler. İkinci galeride rahat ilerleyen ekip tavanda ve zeminde çok güzel sütunlar ve sarkıklar görünce zamanın nasıl geçtiğini fark etmediler. Mağaranın ağzında içerideki arkadaşlarından haber alamayan altı kişi uzun bir süre geçtiği için tedirgin olduklarını ve mağaraya iki kişi göndererek arkadaşlarını aramaya başladılar. Daha evvel geri dönme kararı aldıkları bölgeye kadar giderek hiçbir izi bulamayınca geri dönerek her iki galerinin birleştiği noktada mağarada faaliyet yapan arkadaşlarıyla bir araya gelerek beraber mağaradan çıktılar. Dışarıda çoktan beri çay hazırlığı yapılmış sofralar kurulmuştu. Dört saat on beş dakika içeride kalan ekip arkadaşlarına yer vererek yemek yediler ve çay içtiler. Merakta kalan arkadaşlarına içeride nelerin olup bittiğini ve mağaranın içindeki gizemli görüntüleri anlattıktan sonra fotoğraflar çekerek inişe geçtiler. Akşama doğru depin noktasına inen Cisad ekibi Hakkari merkezine araçlarla ulaştılar.

      Cisad dağcıları yapmış oldukları açıklamalarında daha evvel Şemdinli-Derecik-Balkaya bölgesinde Rüzgar mağarası ile Hakkari Merkezine bağlı Geçimli- Uryetan mağarasında gördükleri Sarkıklar ve sütunlardan çok daha geniş çaplı ve muhteşem görüntüleriyle zengin olan Sümbül dağı mağarası görülmeğe değer bir yer olduğunu ve bundan sonra sık, sık faaliyet yaparak katılımcılarına mağarada bulunan şekilleri görmelerini sağlayacaklarını söylediler. 

1-091.jpg2-110.jpg3-101.jpg4-068.jpg                                                                                                                                          

 

Bu haber toplam 2622 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim