• Hakkari21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'den önemli açıklamalar
28 Ağustos 2019 Çarşamba 11:08

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'den önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkent Moskova’da gerçekleştirdikleri heyetler arası görüşmenin ardından basın açıklaması yaptı.

Basın toplantısında yaptığı konuşmada öncelikle Rusya'nın davetinden ve misafirperverliğinden dolayı teşekkürlerini sunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her şeyden önce bugün ki bu anlamlı ziyareti MAKS 2019 Fuarı'nın gerek Rusya gerekse dünyadaki savunma sanayi, uzay teknolojileriyle alakalı gelişmeler noktasında önemli bir sıçrama olacağına ben de inanıyorum. Ve Rusya'da bu fuar sebebi ile bulunmaktan duyduğum memnuniyeti özelikle ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Suriye'de yaşanan gelişmeleri İdlib'teki durum özelinde tüm boyutları ile el aldık. Geçen sene Sayın Putin ile çok hassas bir dönemde kritik bir adım atarak İdlib'de insani trajedinin önüne geçmiştik. Ancak rejimin Mayıs ayından beri sivilleri ve sivil alt yapıyı hedef alan saldırıları İdlib'te tahsis ettiğimiz sükuneti maalesef bozdu. Bu saldırılar Soçi Mutabakatı'nı hayata geçirme çabalarımıza da sekte vurdu” dedi.

 

“Savunma sanayinde müspet adımlar atıyoruz”

Rus tarafını da 17-22 Ekim'de düzenlenecek TeknoFest'e davet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile olan ilişkilerin her alanda ilerlediğine vurgu yaparak, “Savunma sanayinde S-400 savunma sistemlerinin teslimatının başlaması da dahil müspet adımlar atıyoruz. Nitekim bugün ikili görüşmede de savunma sanayine yönelik birçok alandan neler yapabiliriz, ne gibi adımlar atabiliriz bunları ele alma fırsatı bulduk” şeklinde konuştu.

“İdlib'teki durumu tüm boyutları ile el aldık”

Putin ile yapılan görüşmede Suriye'de yaşanan son gelişmeleri de ele aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Başkanla Suriye'de yaşanan gelişmeleri İdlib'teki durum özelinde tüm boyutları ile el aldık. Eylül ayında Soçi'de vardığımız mutabakatla İdlib'de nispi istikrarı sağlamıştık. Geçen sene Sayın Putin ile çok hassas bir dönemde kritik bir adım atarak İdlib'de insani trajedinin önüne geçmiştik. Ancak rejimin Mayıs ayından beri sivilleri ve sivil alt yapıyı hedef alan saldırıları İdlib'te tahsis ettiğimiz sükuneti maalesef bozdu. Bu saldırılar Soçi Mutabakatı'nı hayata geçirme çabalarımıza da sekte vurdu” şeklinde konuştu.

“Rejimin terörizm ile mücadele bahanesi ile sivillere ölüm yağdırması kabul edilemez”

İdlib'te rejim saldırıları sonucu bölgede yüzlerce sivilin öldüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İdlib'te rejim saldırıları sonucu Mayıs ayından beri 500'ü aşkın masum insan hayatını kaybetti, bin 200'ün üzerinde sivil yaralandı. Yüz binlerce İdlibli evlerini, yuvalarını şuanda terk etmek zorunda kaldı. Bildiğiniz gibi 3 buçuk milyon Suriyeli yeni bir insani felaket ile karşı karşıya bulunuyor. Bu insanların önemli bir kısmı ülkemiz sınırlarına doğru yönelmiş vaziyette. Türkiye olarak halihazırda 3.6 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapan bir ülkeyiz. Rejimin terörizm ile mücadele bahanesi ile sivillere karadan ve havadan ölüm yağdırması kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

“Rejimin kışkırtmaları bölgedeki askerlerimizin can güvenliğini riske etme boyutuna varmıştır”

Sivilleri hedef alan saldırıların radikal güçleri de kuvvetlendirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rejimin kışkırtmaları bölgedeki askerlerimizin can güvenliğini riske etme boyutuna varmıştır. Buradan şunu da ifade etmek istiyorum. Meşru müdafaa hakkımız, özelikle sınırlarımız boyunca bizi müdafaaya sevk etmektedir. Ve tabii gereken adımları da gereken zamanda atmak durumundayız. Ülkemizin bu konudaki kararlılığını değerli dostum Putin'e de bizzat ifade ettim" açıklamasında bulundu.

“Astana ruhu çerçevesinde çalışmaya hazırız”

İdlib'te artan gerginliğin sonlanması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İdlib'te sükunetin sağlanması için Astana ruhu çerçevesinde çalışmaya hazır olduğumuzu bir kez daha vurguladım. Soçi mutabakatı ile üzerimize düşen sorumlulukları ancak rejimin saldırılarına son verilmesi ile yerine getirebiliriz. Zaten bildiğiniz gibi Eylül ayının ortalarında Türkiye'de yapılacak üçlü zirve ile süreci devam ettireceğiz. Ve bu sürecin bölgedeki barışa önemli katkılarda bulunması lazım ki, temennimiz Cenevre öncesi çok daha önemli adımları atmış olalım” dedi.

“Suriye'nin toprak bütünlüğüne olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ettik”

Fırat'ın doğusunda yaşanan gelişmeleri de ele aldıklarını belirten Erdoğan, “Bu vesile ile Suriye'nin toprak bütünlüğüne olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ettik. Rusya'nın yanı sıra İran ve Birleşmiş Milletler (BM) ile yürüttüğümüz çabalar neticesinde Anayasa Komitesi'nin kuruluş çalışmalarında son aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Son pürüzleri de gidererek komitenin ilanını en kısa sürede yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Gayemiz akan kanın durması Suriye'nin özlemini çektiği huzur ortamına kavuşmasıdır”

“İki ülke olarak birbirimizin güvenlik hassasiyetlerinin farkındayız” vurgusunu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugüne kadar değerli dostumla Suriye'nin istikrarı yolunda önemli adımlar attık. İnşallah önümüzdeki dönemde de bu çabaları sürdüreceğiz. Gayemiz akan kanın durması komşumuz Suriye'nin 8 yıldır özlemini çektiği huzur ortamına bir an önce kavuşmasıdır. Rusya federasyonu ile tesis ettiğimiz yakın diyalog sadece Türkler ve Ruslar için değil bölgemiz için de önemlidir. Bu görüşmemizde bu anlayışımızı bir kez daha teyit etme fırsatı bulduk” ifadelerini kullandı.

“İkili görüşmemizde Libya, Keşmir sorununu ve Orta Doğu'daki son gelişmeleri ele aldık”

Putin ile yapılan ikili görüşme hakkında da bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dostum Putin ile ikili görüşmemizde Libya sorununu ele aldık. Bunun yanında Keşmir sorununu ele aldık, bunun yanında Orta Doğu'daki son gelişmeleri ele alma fırsatını bulduk. Ve bütün bunlarla beraber temaslarımızın özelikle bölgenin barışı için büyük önem taşıdığını değerlendirmek sureti ile bu ziyaretimizi böylece tamamladık” şeklinde konuştu.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, güvenli bölge konusunda, “ABD ile de bu konuları görüşüyoruz. Savunma bakanım aynı şekilde, görüşüyoruz. Bize verdikleri sözleri bir an önce yerine getirmelerini kendilerinden istiyoruz. Münbiç'teki terör örgütünün, Kobani ve doğuya doğru o bölgedeki terör örgütlerinin bir an önce bölgeyi terk etmelerini istiyoruz. Yine bu bölgede ‘güvenli bölge' sözünün yerine getirilmesini istiyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkent Moskova'da gerçekleştirdikleri heyetler arası görüşmenin ardından basının sorularını yanıtladı. Putin ile Fırat'ın doğusunda kurulma çalışmaları süren ‘güvenli bölge' konusunu da ele aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda gerek şahsım gerek dışişleri bakanım, ABD ile de bu konuları görüşüyoruz. Savunma bakanım aynı şekilde, görüşüyoruz. Bize verdikleri sözleri bir an önce yerine getirmelerini kendilerinden istiyoruz. Zira Münbiç'teki terör örgütünün, Kobani ve doğuya doğru o bölgedeki terör örgütlerinin bir an önce bölgeyi terk etmelerini istiyoruz. Yine bu bölgede ‘güvenli bölge' sözünün yerine getirilmesini istiyoruz” dedi.

“Tacizler devam ettiği sürece bizim eli kolu bağlı durmamız mümkün değil”

Türkiye'ye sınırdan zaman zaman yapılan tacizlere değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu tacizler devam ettiği sürece bizim eli kolu bağlı durmamız mümkün değil. Ve şuanda sınırlardaki hazırlıklarımızın hepsi bunun içindir. Ve bu güvenli bölgenin tesisi ülkemizin ve tüm bölge halkının, sağlık sıhhat içerisinde geleceğe yürümesi için önem arz ediyor. Ve bu konuda kararlılığımız tamdır. Ve bu adımı da atacağımızı sayın Başkana ifade ettim” şeklinde konuştu.

“S-400 ile ilgili birçok dedikodular yapıldı, hiçbirine kulak asmadık”

Türkiye'nin Rusya'yla, savunma sanayinde olan işbirliklerinin geleceği hakkında değerlendirmede bulunan Erdoğan, “MAKS -2019 fuarı gerçekten bizler için de büyük önem arz etti. Ben şuanda savunma sanayi müsteşar teşkilat başkanımı burada bırakıyorum. O da mevkidaşı ile görüşmelerini yapacak. Tabii Rusya ile attığımız adımlarda en önemli özellik ortak üretim. S-400'de bunu gördük ve S-400 ile ilgili birçok dedikodular yapıldı. Şöyle dendi böyle dendi. Biz hiçbirine kulak asmadık. Ve şuanda bugünde S-400'ün ikinci etabı başladı ve devam ediyor. Ve eylül sonuna kadar da biliyorsunuz bunlar hızla devam edecek. Elemanlarımızın yetiştirilmesi burada yine aynen devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“Bütün mesele buradaki dayanışma ruhudur”

Bu dayanışmanın savunma sanayinin birçok alanında sürdürülmesini istediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu yolcu uçaklarında olabilir, aynı şekilde savaş uçaklarında olabilir. Bütün mesele buradaki dayanışma ruhudur. Ve bu dayanışma ruhunu biz bundan sonraki süreçte, radar karıştırıcılar olsun, diğerlerinde de aynen ettirmek istiyoruz. Roketlerde, savunma sistemlerinin değişik alanlarında olsun yapabileceğimizi, notlarımızı da aldık, süratle geliştireceğiz” dedi.

“Bu yıl çok farklı bir yıl 2020 daha farklı bir yıl olacak” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hepsinden öte bizim şuanda ekonomik alandaki dayanışmamız da çok çok önemli. Türkiye olarak 25 milyar dolar seviyesine çıktık. Ama hedef 100 milyar dolar seviyesine ulaşmak. Konuşmamda da ifade ettiğim gibi Rus turistlerin Türkiye'ye gelişi, halklarımızın da kaynaşması noktasında büyük önem ifade etmiştir. Bu yılın kültür turizm yılı olması da kaynaşmamız ve güçlerimizi birbirimize katmamız konusunda önemli bir gelişme. Bu yıl çok farklı bir yıl 2020 daha farklı bir yıl olacak diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.  

Putin: "Güvenli Bölge oluşturulması Suriye'nin toprak bütünlüğü için olumlu bir adım"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Türk Cumhuriyeti'nin güney sınırlarında bir ‘Güvenli Bölge' oluşturulması, Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak açısından olumlu bir adım. Ve biz burada gerginliğin azaltılması için çabalarımızı birleştireceğiz” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkent Moskova'da gerçekleştirdikleri heyetler arası görüşmenin ardından basın açıklaması yaptı. Basın toplantısında yaptığı konuşmada Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye'de yaşanan son gelişmeleri ele aldıklarını belirterek "Rusya ve Türkiye verimli bir şekilde Astana Anlaşması çerçevesinde iş birliği yürütüyor. Bu anlaşma Suriye meselesinin çözülmesinde en verimli format olarak değerlendirilebilinir. En önemlisi ise sahadaki durumu istikrara kavuşturmak” diye konuştu.

“En kısa sürede Cenevre'de çalışmaların başlatılacağını ümit ediyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Astana sürecinin bir parçası olan Anayasa Komitesi'nin kurulması üzerine de değerlendirmede bulunduklarını belirten Putin, “Bu bağlamda Sayın Erdoğan'la Anayasa Komitesi'nin kurulması, devreye girmesi ile ilgili konuları görüştük. En kısa sürede Cenevre'de çalışmaların başlatılacağını ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.

“İdlib bölgesindeki durumdan kaygılıyız”

İdlib'de yaşanan son saldırılar hakkında da açıklamada bulunan Putin, “Bu arada biz ve Türk partnerlerimiz İdlib çatışmazlık bölgesindeki durumdan kaygılıyız. Teröristler bölgede Suriye hükümetine bağlı bölgelere ateş açmaya devam ediyorlar, Rus askeri üstlerini tehdit ediyorlar, saldırılar düzenliyorlar. Bölgenin militanlar için bir barınak, bir yuva olmaması kanaatindeyim. Türkiye Cumhurbaşkanı ile konuya ilişkin ek tedbirler geliştirilmesine gerektiğine karar verdik. Bölgedeki durumun düzelmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuştuk. Önemli olan Suriye'nin egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne saygı duyulmasıdır” ifadesini kullandı.

“Türkiye'nin mülteciler konusundaki yükü büyük” 

Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye'nin durumunu değerlendiren Putin, “Türkiye'nin mülteciler konusundaki yükü büyük. Bunu çok iyi biliyoruz. Türkiye 3 buçuk milyon Suriyeliyi barındırıyor. Öte yandan Suriye'de birçoğunun evlerine dönüşünü sağladı. Yaklaşık 300 bin kişi evine döndü” açıklamasında bulundu.

“Türkiye'nin hassasiyetlerini çok iyi anlıyoruz” 

Putin, Güvenli bölge konusunda Türkiye'nin hassasiyetini çok iyi anladıklarını ifade ederek "Güney sınırlarındaki güvenliğini sağlaması lazım. Türkiye'nin meşru çıkarları budur. Sayın Cumhurbaşkanı bugün son derece detaylı bir şekilde açık bir şekilde tutumunu ifade etti. Biz şuradan yola çıkıyoruz, Türk Cumhuriyeti'nin güney sınırlarında bir ‘Güvenli Bölge' oluşturulması, Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak açısından olumlu bir adım. Ve biz burada gerginliğin azaltılması için çabalarımızı birleştireceğiz” şeklinde konuştu.

Bunun yanı sıra Ortadoğu'daki gelişmeler, Libya meselesi gibi küresel ve bölgesel pek çok konuyu da görüştüklerini belirten Putin, yapılan ziyaretin iki ülke ilişkilerine büyük bir katkı sağlayacağına inandığını söyledi. İHA

Bu haber toplam 3747 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim