• Hakkari11 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hakkari HEM 1945 yılına ait tezgâhta üretim başlattı
31 Ocak 2023 Salı 18:16

Hakkari HEM 1945 yılına ait tezgâhta üretim başlattı

Hakkari Halk Eğitimi Merkezi unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını 1945 yılına ait tezgahlarda üretime başladı.

Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bir ilke imza atarak Hakkari Kültürünün simgesi olan ve unutulmaya yüz tutmuş “Seccade, mezer, savan gibi el sanatlarının 1945 yılına ait tezgahlarda üretime başladı.

Halk Eğitim merkezi Müdürlüğü yapmış olduğu alan araştırmasında Hakkari’nin Pınarca köyü Taşlıca mezrasında 8 nüfuslu 62 yaşındaki İsmail Kurt’un 1945 yılından kalma tezgahta Seccade, mezer, savan gibi birçok el sanatlarını ürettiğini tespit etti. Bunun üzerine harekete geçen Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü yörenin yok olmaya yüz tuttuğu el sanatlarını yeni nesillere aktarmak için sahibi ile birlikte tezgâhı Hakkari Halk Eğitimi merkezine taşıdı.

İsmail Kurt, dedesinden babasına, babasından kendisine miras kalan 1945 yapımı tahta tezgâhta Kızı Ziyan Kurt ile birlikte Halk Eğitimi Merkezi’nde unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının üretimine başladı.

İsmail Kurt,”Bu tarihi tezgahda 1945 yılında dedem, babam üretim yapmış ve şimdi de ben üretim yapıyorum.  Tahtadan yapılan ve değişik aparatları bulunan dezgahta Seccade, mezer, savan gibi el sanatlarını üretip gün yüzüne çıkartıyoruz. Şuanda çocuklarım da bu tezgâhta dedelerimizden kalma sanatı yaşatmaya devam ediyor” dedi.

Babasına yardım eden 21 yaşındaki Zilan Kurt ise, bu sanat dedemden babama kalmış, babamdan ise bize kaldı. Unutulmaya yüz tutmuş bir mesleği bu tezgâhta yeniden canlandırmaya çalışıyoruz şeklinde konuştu.

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Nazif Tatlı’da Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğümüzün unutulmaya yüz tutmuş meslekler adı altında başlatmış olduğu çalışmalar çerçevesinde Hakkari Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü olarak Hakkari Merkez Pınarca köyünde yaşayan İsmail Kurt’a ulaştık. Özelikle daha önceleri dedesinin kullanmış olduğu, dedesinden, babasına, babasından kendisine miras kaldığını tespit ettiğimiz ve çalışır vaziyette tezgâha ulaştıklarını söyledi.Tatlı, ”İsmail Kurt’ da bu mesleği çocuklarına öğretiyor. 1945 yılına ait tezgahta baba ve çocukları battaniye, Seccade, mezer, savan gibi el sanatlarının üretiyor. 1945 yılından kalma tezgahı Hakkari Halk Eğitim Merkezi bünyesine aldık.  Kültürün aktarımı boyutunda İsmail ustanın bu çalışmalarını destekleyip bir sonraki nesille bu kültürü tanıtmak amacıyla çalışmalarımız başlamıştır” dedi.
 
Hak Eğitim Merkezi bünyesinde görev yapan usta öğreticiler ise, 1945 yıllına ait 78 yıllık tezgâhın etrafında üretilen ürünleri yakında incelediler.iha2-20230131182114.jpg3-20230131182114.jpg4-573.jpg

Bu haber toplam 622 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim