• Hakkari17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hakkari’de Ceviz Hasadı Başladı
10 Ekim 2019 Perşembe 11:29

Hakkari’de Ceviz Hasadı Başladı

Hakkari’de sonbaharın gelmesiyle birlikte, ceviz hasadına hız verildi. Vatandaşların büyük bir çoğunluğu tehlikelere aldırmadan ceviz ağaçlarına çıkarak ceviz hasadı yapıyor.

HABER: SERDAR SEVİ-HALKIN SESİ GAZETESİ

Ceviz yetiştiriciliğine elverişli olan Hakkari ve bağlı ilçe ve köylerde çok sayıda ceviz ağacı bulunuyor. Cevizin değerli ve az bulunan bir yemiş olması değerini daha da artırıyor. Hakkari’nin Çukurca ilçesine bağlı köylerde cevizin çok olmasına bağlı olarak ceviz hasadı da yoğun geçiyor.

Teknolojik imkanlara sahip olamayan çiftçiler eski yöntem olan sırıklarla çeviz hasadını yapmaya çalışıyor. Ceviz ağaçlarının üstüne çıkan çiftçiler, ellerine aldıkları sırıklarla dallara vurarak hasat gerçekleştiriyor. Zor ve tehlikeli olan bu yöntem mecburi olarak yapılıyor.

Hakkari Çukurca’ya bağllı köylerde ceviz yetiştiriciliği yapan çiftçiler, yıllardır sırık yöntemi ile ceviz hasadı yaptıklarını ifade ediyorlar.

Çiftçiler, “Bizler hasadımızı kendi imkanlarımız ile elde ettiğimiz sırık ve sopalarla yapıyoruz. Şuan teknolojik imkanları kullanamıyoruz. Mesela ceviz yetiştiriciliği yapan bir çok ilde sallama yöntemi ile hasat gerçekleştirirken bizler sırıklar ve sopalarla yapıyoruz. Bu yöntem gelecek yılın rekoltesini de düşürüyor. Çünkü sırıklarla ve sopalarla vurduğumuz sallar zarar görüyor. Durum böyle olunca elde edilen hasat az oluyor. İmkanlarımız olmadığı için bizler bu yöntemi kullanamıyoruz. Hasat işlemi zor oluyor aynı zamanda tehlikeli fakat bu konuda tecrübeli olan kişiler tarafından yapılıyor. Burada elde ettiğimiz cevizlerin kabuklarını soyduktan sonra kurutmaya bırakıyoruz.  Elde ettiğimiz cevizlerimizi yarısını kendimize yarısını da satışa sunuyoruz.” İfadelerini kullandı.

1-078.jpg3-089.jpg

Bu haber toplam 3918 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim