• Hakkari14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
HAKKARİ’DEKİ KİLİSEDE 105 YIL SONRA MUM YAKILIP DUA EDİLDİ
11 Eylül 2020 Cuma 14:39

HAKKARİ’DEKİ KİLİSEDE 105 YIL SONRA MUM YAKILIP DUA EDİLDİ

İkisi Mardin’den biri İsveç’ten diğeri ise Avusturalya’dan Hakkari’ye gelen 4 gezgin kentteki kayıtlı 150 kiliseden 30’unu gezip kiliselerin durumu hakkında bilgi topladı. Süryani kökenli gezginler 1915’ten beri ilk defa Hakkari’deki bir kilisede mum yakı

Hakkari ve ilçelerinde bulunan ve Süryani cemaati için önemli olan yaklaşık 150 Kilisenin önemli bir kısmı yıkıldı ayakta kalan 30 kilise ise defineciler tarafından tahrip edildi. Her şeye rağmen ayakta duran kiliseler de var.1-431.jpg

Ailesi Hakkari’den Avusturalya’ya göç eden Nicholas Al-Jeloo, İsveçli Turist Per Hägglund,  Mardin’in Midyat ilçesinden Maden Mühendisi Eyüp Ergül ve yine Midyat doğumlu Eliyo Eliyo 1 haftalık bir tur için Hakkari’ye geldi.

Kent Merkezine 40 kilometre uzakta bulunan Taşbaşı (Keletan) Köyündeki ve Melik İsmail Kasrın’da incelemelerde bulunan grup Geçimli (Rındık) köyüne geçti.

Doğu Süryani Kiliselerinden biri olan Mersava Kilisesinde inceleme yapan Süryaniler 105 yıl sonra Hakkari’deki bir kilisede mum yakıp dua ettiler.

4 kişilik bir ekiple birlikte Hakkari ve ilçelerindeki kiliselerde incelemelerde bulunduklarını söyleyen Midyat Süryanilerinden Madenci Eyüp Ergül, bir haftalık bir tur içen kente geldiklerini Hakkari, Yüksekova ve Şemdinli’deki eski yapıları gezme fırsatı bulduklarını kaydetti.

7-017.jpg

Hakkari’deki Doğal güzelliklerin bir kısmını görme fırsatı elde ettiklerini anlatan Ergül, “30- 40 civarında kiliseyi de gezdik. Kiliseler tahrip edilmiş. Burası Marsava kilisesi. Uzun zamandır buradaki kiliselerde dua edilmiyor. Biz gelirken de bazı arkadaşlar da rica ettiler. Bizim atalarımız veyahut da büyüklerimiz orda. Mezarları orda bizim için birer mum yakıp dua edebilir misiniz diye? Tabi bizde olur yani kiliselerin de görevi bu. Fırsat bulduğumuz her kilisede bir mum yakıp bir dua etme fırsatı bulduk. Yani Bu çok güzel bir şey” dedi. 

4-204.jpg

Ailesi Hakkari’den Avusturalya’ya göç eden Nicholas Al-Jeloo da “Anne Babam Irak üzerinden Avusturalya’ya göç etmiş. Daha önce birkaç kez geldim buraya. Buraya ilk geldiğimde 19 yaşındaydım. İlk günkü hissiyatım yok. Her gün ayrı bir şey yaşıyordum. Bazen ölüyor bazen de diriliyorum gibi duygulara sahiptim. Çünkü her gün çok farklı şeyler yaşıyordum. Çok büyük bir beklentim yoktu ama bazı kiliseler beklediğimden çok daha fazla tahrip olmuş. Buradaki durumların daha iyi olmasını dilerdim. Belik bir takım kiliseler için buraya turlar düzenlenebilirdi. Hakkari için öyle bir düşüncem vardı ama olmadı. Korona pandemisi birçok planımızı olumsuz yönde etkiledi” diye konuştu.

 Nicholas Al-Jeloo daha önce da buraları ziyaret eden Süryanilerin bazı dini ritüelleri yerine getirdiğini ancak ilk mum yakma ve dua etme etkinliğini bu sene gerçekleştirdiklerini belirtti ve “Bu ibadet üstümüze vazifedir. Çünkü bu kiliselerde azizlerin mezarları bulunuyor. Buralara gelen her Hiristiyan Asuri yada Suryani bunu yapmalıdır. Kiliseler tek bizim tarihimiz değil. Aynı zamanda burada yaşayan insanların, Kürtlerin ve diğer halkların ortak tarihidir. Çünkü birlikte yaşamış toplumlarız. Umuyoruz ki buralar çok yakın zamanda turizme açılır. Bu bölge için hem maddi hem de manevi olarak faydalıdır” şeklinde konuştu.

Geçimli (Rındık) Köyü sakinlerinden Necmettin Ölmez ise “5 yıldır bu kilisenin üstünde yaşıyorum. Biz bu kilisenin eskisi gibi onarılmasını istiyoruz. Hangi din olursa olsun bizim için fark etmez. Herkes kendi dinine göre yaşar. Gücümüz olsa kendimiz bu kilise eskisi gibi yapardık. Ama gücümüz yok bize destek verilirse eskisi gibi yeniden yaparız. Dışardan burayı görmeye gelenler temiz görürse bizim için de iyi olur “ şeklinde konuştu.

5-092.jpg

Mardin’in Midyat ilçesinde İsveç’e göç eden Süryani kökenli Arkeolog Eliyo Eliyo ise “Hakkari ve ilçelerindeki Süryani yerleşkelerini geziyoruz. Hala baya kiliseler kalıyor. Bazıları iyi durumda ama çok da kötü durumda olanlar da var. Keşke Midyat gibi çalışmalar yapılsaydı. Bunlar Türkiye’nin bir kültür varlığıdır. Marsava Kilisesine girdik bir mum yaktık. Nir kaç fotoğraf çektik içeri girip bir mum yaktık. Bir kısa dua okuduk” dedi.Hakkari Objektif Haber

Bu haber toplam 1976 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim