• Hakkari7 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Koronavirüs haritası: İllere göre vaka sayısı kaç, risk haritasında son durum ne?
19 Nisan 2021 Pazartesi 09:17

Koronavirüs haritası: İllere göre vaka sayısı kaç, risk haritasında son durum ne?

Sağlık Bakanlığı'na ait Covid bilgilendirme sitesinde, 10-16 Nisan dönemine ait 100 bin nüfusa düşen haftalık vaka sayıları açıklandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabı üzerinden paylaştığı mesajda, "Kısıtlama ve tedbirler artış hızını düşürmeye başladı." ifadelerine yer verdi:

Türkiye 12 Nisan'da açıklanan kararlarla Ramazan ayı boyunca "kısmi kapanmaya" geçerken, Mart ayı başından bu yana açıklanan risk haritasında ise bir değişiklik yapılmadı. Kademeli normalleşme uygulaması kapsamında, iller "düşük riskli", "orta riskli", "yüksek riskli" ve "çok yüksek riskli" iller kategorilerine ayrılıyor ve bu kategorilere göre farklı kısıtlayıcı tedbirlerin uygulanmasına başlanmıştı.

En yüksek vaka sayısı Çanakkale'de

10-16 Nisan haftasında en yüksek vaka sayısına sahip il Çanakkale olurken, İstanbul ikinci sırada. Çanakkale'de bu hafta vaka sayısı 100 bin kişide 962,98'e yükseldi; İstanbul'da 920,57 oldu.

En yüksek vaka sayısına sahip iller şöyle:

Çanakkale: 962,98
İstanbul: 920,57
Yalova: 838,25
Kırklareli: 830,44
Tekirdağ: 747,13

Bu illerin toplam nüfusları 100 bine bölündükten sonra çıkan sayıyı bu ortalama değerlerle çarpılınca haftalık vaka sayılarına ulaşılıyor.

Her 100 bin kişiye düşen haftalık vaka sayısı oranının en düşük olduğu iller sıralamasında ise önemli bir değişiklik olmadı. Bu iller şöyle sıralanıyor:

Şırnak: 47,60
Siirt: 83,97
Van: 89,01
Şanlıurfa: 91,01
Hakkari: 91,26
Mardin: 93,83
risk haritasi

Sağlık Bakanlığı, risk haritasında ise bir değişiklik yapmadı. Halen 20-26 Mart haftasına ait risk haritası güncelliğin koruyor.

Risk haritasındaki kategorilerin tespitinde yalnız haftalık vaka sayıları belirleyici olmuyor. Haftalık vaka sayısına ek olarak vakaların artış/düşüş hızı, aşılama oranı, yoğun bakım ve servis kapasiteleri gibi kriterler de göz önüne alınıyor.

En güncel risk haritasında, 58 il çok yüksek, 12 il yüksek, 10 il orta ve yalnızca tek bir il düşük risk kategorisinde bulunuyor.

Risk haritasında, çok yüksek riskli iller "kırmızı", yüksek riskli iller "turuncu", orta riskliler "sarı" ve düşük riskli kategorisi de "mavi" renk ile gösteriliyor.

En güncel haritada mavi renkle gösterilen tek düşük riskli il Şırnak.

Orta riskli (sarı): Hakkari, Van, Bitlis, Muş, Batman, Siirt, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Uşak.

Yüksek riskli (turuncu): Ağrı, Kars, Bingöl, Tunceli, Kahramanmaraş, Adana, Hatay, Kırşehir, Afyonkarahisar, Burdur, Denizli ve Manisa.

Çok yüksek riskli (kırmızı): Iğdır, Ardahan, Artvin, Rize, Erzurum, Bayburt, Gümüşhane, Trabzon, Giresun, Ordu, Tokat, Sivas, Amasya, Samsun, Sinop, Kastamonu, Çorum, Çankırı, Bartın, Karabük, Zonguldak, Düzce, Bolu, Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Yalova, Kırklareli, Tekirdağ, Edirne, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Kütahya, Bilecik, Eskişehir, Ankara, Kırıkkale, Yozgat, Nevşehir, Kayseri, Malatya, Elazığ, Niğde, Aksaray, Konya, Karaman, Mersin, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Adıyaman, Erzincan, Antalya, Muğla, Aydın, İzmir, Isparta.1-940.jpg

Bu haber toplam 636 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim