• Hakkari11 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“YEREL BASIN VARLIK SEBEBİMİZDİR”
19 Ekim 2019 Cumartesi 11:19

“YEREL BASIN VARLIK SEBEBİMİZDİR”

BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran, “Sorunlarımızı ve alınması gereken önlemleri kurumsal olarak sürekli kendi içimizde yapıyoruz ama yerel basın bizim varlık sebebimizdir” dedi.

HABER: EMRAH KESKİN-HALKIN SESİ GAZETESİ

Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından Van’da düzenlenen Doğu Anadolu Bölgesi Çevrimiçi Gazetecilik İstişare ve Değerlendirme Toplantısında konuşan BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran, “Sorunlarımızı ve alınması gereken önlemleri kurumsal olarak sürekli kendi içimizde yapıyoruz ama yerel basın bizim varlık sebebimizdir” dedi.
Elite World Hotel’de düzenlenen toplantıya BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran, Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Özkır, BİK İlan Hizmetleri Müdürü İdris A. Çam ve BİK Kontrol Hizmetleri Müdürü İbrahim Delibaş, BİK Van Şube Müdürü Çetin Yılmaz, Van Çalışma ve İş Kurumu (İş-Kur) İl Müdürü Salih Serçe, yerel gazete temsilcileri katıldı. 

“Gazetede çıkan haberin doğruluk payı daha yüksektir”
Toplantının açılış konuşmasını yapan BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran, yerel basının önemine vurgu yaparak, “Bildiğiniz üzere dünya artık yazılı basından internet basınına doğru gidiyor. Biz Basın İlan Kurumu olarak bin 76 yazılı medyaya hitap ediyoruz. Yaklaşık 30’u ulusal, diğerleri yerel medyadan oluşuyor. Basın İlan Kurumu 1961 yılında yazılı medyaya sahip çıkma, destek olma ve aynı zamanda denetlemek amacıyla kuruldu. Bizimde kurumsal olarak kendimizi yenilememiz gerekiyor. Çünkü çağ kendini yeniliyor. O yüzden bizimde kendimizi yenilememiz lazım. Bu toplantının ilkini İstanbul’da yaptık. Sorunlarımızı ve alınması gereken önlemleri kurumsal olarak sürekli kendi içimizde yapıyoruz ama yerel basın bizim varlık sebebimizdir. Dolayısıyla bu tür toplantılar düzenleyerek birlikte tartışmak istiyoruz. Ülkemizde ve dünyada internet haberciliği günden güne hızlı yayılıyor. İnternet şuanda dünyanın en hızlı ama en güvensiz iletişim aracıdır. Sosyal medya bugün medyanın önüne geçti, ABD Başkanı Donald Trump mesaj verirken, artık basının önüne çıkmıyor. Twitter’dan yazıyor ve hem basın bunu kullanıyor hem de bütün dünya bunu görüyor. Biz bu alanı çok tehlikeli ve güvensiz olarak görüyoruz. Çok sağlıksız haberlerin yapıldığı, çok suiistimallerin yapıldığı, istismarların yapıldığı bir alandır ama gazetede çıkan haberin doğruluk payı daha yüksektir. Dolayısıyla biz yazılı medyanın internet medyasına önderlik etmesini istiyoruz. Bu anlamda internet medyası oluşacaksa yazılı medyanın kontrolünde olmasını önemsiyoruz” dedi. 

“Yazılı medyanın kıyameti gittikçe yaklaşıyor”
Önümüzdeki süreçte yerel basının zorlu bir süreçten geçeceğini belirten Duran, “Geçtiğimiz yıl yazılı medyanın tirajı yüzde 17 düştü. Bizim gelecek adına buna bir önlem almamız gerekiyor. Yazılı medya kalkmalı asla demiyoruz. Buna ortak çözümler bulmalıyız. İnternet dediğimiz bir fiştir, çektiğimizde bütün iletişim kanallarını kaybediyoruz ama yadsınamaz bir gerçektir. Yazılı medyanın kıyameti gittikçe yaklaşıyor.  Biz öncesinde önlemlerimizi alalım istiyoruz. Bir dönüşüm söz konusu olacak. Bizde bu dönüşümü en sağlıklı bir biçimdi, yazılı medyayı da kollayan bir çalışma yapmak istiyoruz. Dijital basına geçmek için bu tür toplantılar düzenleyerek gazete temsilcilerin karar vermesini istiyoruz. Ankara’da meclise taşınacaksa gazete temsilcileri söylesin. Dünyada yazılı medya ortadan kalkmaya başladı. Amerika’daki gazeteler şuan kapanmaya başladı. Türkiye’de de Habertürk kapandı, internet sitesiyle yoluna devam ediyor. Yerel medya önümüzdeki süreçte kazınılmaz bir zorlu sürecek girecek. Bizde bunu birlikte entegre ederek ayakta tutmak istiyoruz. Biz zaten yerel basına elimizden geldiği kadar yerel basına destek vermeye çalışıyoruz ama teknolojinin gelişmesiyle önümüzdeki süreçte sadece internet medyacılığı kalacak. Onun için biz yerel basının sorun yaşamaması için dijitale dönüşmesinden yanayız” diye konuştu.

Moderatörlüğünü Doç. Dr. Yusuf Özkır’ın yaptığı toplantıda BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran, İlan Hizmetleri Müdürü İdris A. Çam ve Kontrol Hizmetleri Müdürü İbrahim Delibaş yerel gazete temsilcilerin sorularını cevapladı.

1-085.jpg2-104.jpg3-097.jpg

Bu haber toplam 2571 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim