• Hakkari10 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
14 asırlık ’Mukabele’ geleneği devam ettiriliyor
30 Mayıs 2017 Salı 21:39

14 asırlık ’Mukabele’ geleneği devam ettiriliyor

Van’da 14 asırlık mukabele (karşılıklı Kur’an-ı Kerim okuma) geleneği devam ettiriliyor.

İl Müftülüğü öncülüğünde bin 274 camide devam ettirilen mukabele halkalarına her yaştan vatandaş ilgi gösterirken, bayanlara yönelik de 664 cami ve Kur’an kursunda mukabele ile Kur’an-ı Kerim okunuyor.

İlki Peygamber Efendimiz (sav) ile Hz. Cebrail arasında yapılan ve 14 asırdır devam eden mukabele geleneğinin Ramazanın şiarlarından bir tanesi olduğunu belirten VİM-DER Başkanı ve Hz. Ömer Camii İmam-Hatibi Mehmet Emin Akan, “İl Müftülüğümüzce daha önce tertiplenen program çerçevesinde burada hem öğle, hem de ikindi namazına müteakiben mukabele okunuyor. Allah, Peygamberine risaleti gönderince Cebrail’i de ona öğretmen olarak gönderdi. Hz Cebrail, Peygamber Efendimiz ile beraber mukabele yaptı. Yani Kur’an-ı Kerim’i karşılıklı okudular. İşte mukabele geleneği oradan gelmektedir” dedi.

Ramazan ayının Kur’an ayı olarak da nitelendirildiğini ifade eden Mehmet Emin Akan, “Ümmetin bilinçli bir şekilde bunu değerlendirmesi gerekir. Özellikle bu ayda Kur’an-ı Kerim-i güzel bir şekilde hatim etmemiz lazım, ama mümkün mertebe okuduğumuz Kur’an’ın anlamını ve mahiyetini de kavrayarak okumamız ve Ramazanımızı o şekilde değerlendirmemiz lazım” diye konuştu.

Vatandaşlardan mukabele saatlerine riayet etmelerini isteyen Akan, Kur’an-ı Kerimi güzel okuma ve okumamızın hızlandırılmasında da mukabelelerin etkili olduğunu ifade etti. Mukabeleye katılan vatandalar da, günlük cüzlerini burada okuduklarını ifade ettiler

Bu haber toplam 695 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim