• Hakkari18 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BBP hükümetten '5 şey' istedi
03 Haziran 2017 Cumartesi 23:17

BBP hükümetten '5 şey' istedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 16 Nisan'da 'hayır' diyen siyasetçilerle görüşmesine benzer bir durum 'evet' cephesinde de yaşanıyor.

Başbakan Binali Yıldırım’ın BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile görüşmesinde ana gündemi anayasa değişikliğinin ardından gerçekleştirilecek uyum yasaları oluşturdu. Destici, “Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Kanunu ile ilgili birtakım yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyorduk. Bunları beş maddede ifade ettik” dedi. Destici görüşmede ayrıca “OHAL’in kalkması gerektiğini” ifade ederken, Şırnak ve Hakkâri’nin il statüsünün korunmasını da istedi. Destici bedelli askerliğin çıkması durumunda elde edilen gelirin SMA hastalarına aktarılması talebini de Başbakan’a iletti. Destici’nin talebi, “Gündemde bedelli mi var?” tartışmalarına yol açtı. Başkanlık sisteminin 16 Nisan’daki halk oylamasında geçmesinin ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya gelen Yıldırım, dün de Destici ile görüştü. Görüşme talebinin Yıldırım’dan geldiği ifade edildi.

‘BAŞBAKANA DEĞİŞİKLİK İSTEKLERİMİZİ İFADE ETTİK’

Görüşmenin ardından açıklama yapan Destici, görüşmenin ana gündeminin anayasa değişikliğinin ardından gerçekleştirilecek uyum yasaları olduğunu ifade etti. Destici, “Siyasi Partiler Yasası ve Seçim kanunu ile ilgili birtakım yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyorduk. Bunları da Başbakan’a ifade ettik. Bunların, ilki, seçim barajının kaldırılması, ikincisi milletvekili adaylarının ön seçimle belirlenmesi, üçüncüsü her partinin kendi amblemiyle katılacağı seçim ittifaklarının önünün açılması, dördüncüsü seçime katılan tüm partilere seçim yardımı yapılması, beşincisi de yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda uyum yasaları çerçevesinde yargıya olan güvenin artırılması” dedi. Görüşmede Destici, OHAL’in kalkması gerektiğini de söyledi. Destici, “Yüksekova ve Cizre il olabilir, ancak Şırnak ve Hakkâri’nin il statüsünün korunmasını da talep ettik” dedi.

‘BEDELLİ TALEBİ VAR’

Milliyet gazetesinden Kıvanç El’in haberine göre, görüşmede Yıldırım ile Destici arasında dikkati çeken bir bedelli sohbeti yaşandı. Destici, bedelli askerliğe karşı olduklarını, ancak bedelli askerliğin çıkması durumunda elde edilen gelirin SMA hastalarına aktarılmasını istediklerini de iletti. Destici, gazetecilerin, “Bedelli askerlik gündemde mi?” sorusuna, “Milyonların talebi var, SMA hastaları ile ilgili böyle bir teklifte bulunduk. Geçmişte 1-2 defa çıktı. Savunma Sanayi’nin de kaynağa ihtiyacı var. İki kesim arasında paylaştırılabilir. Eymen bebek 800 bin lira bulunamadı diye hayatını kaybetti. 2 bin tane böyle çocuk var. 80 milyonluk ülke 2 bin hastasını tedavi ettiremiyor mu?” karşılığını verdi. “Bedelli konusunda Başbakan bir adım atılacağını söyledi mi” sorusu üzerine ise Destici’nin, “Ben o konuda iyimser olduğunu gördüm. SMA hastalarına verilmesi konusunda” yanıtını verdi.

Destici, 13 şehit verilen helikopter kazasıyla ilgili olarak da, “Araştırmanın yapılması, sonucunu beklemek lazım. Gizli kapaklı kalmaması lazım. Bu şüpheler bize de geliyor. Kaza kırım raporu ortaya konmalıdır. Bu konuda Genelkurmay çalışma yapıyor, hükümet de takipte” dedi.

 

Bu haber toplam 829 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim