• Hakkari11 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çobanlar Kar Yağışına Hazırlıksız Yakalandı
09 Ekim 2017 Pazartesi 15:09

Çobanlar Kar Yağışına Hazırlıksız Yakalandı

Erzincan’ın yüksek kesimlerinde görülen kar yağışı, yüksek yaylalardan dönmekte olan sürü çobanlarını hazırlıksız yakaladı.

Erzincan’da Mayıs ayı içerisinde yaylalara çıkan sürü sahipleri, 5 ay sonra tekrar kışlaklarına dönmeye başladılar. Bir süre önce farklı yaylalardan Erzincan’a gelmek için yola çıkan sürüler aniden bastıran kar yağışı nedeniyle mağdur oldular.

Kar yağışına hazırlıksız yakalanan çobanlar, koyunların üşümemesi için sürekli gezdirmek zorunda kaldılar. Yağan kar nedeniyle ıslanan çobanlar, koyunların gebe olması nedeniyle kendi elbiselerini kurutmaya fırsat bulamadıklarını söylediler.

Gebe olan koyunların kar üzerinde yatmasının kuzusunu kaybetmesine neden olacağını belirten sürü çobanları, kendilerinden önce 5 ay boyunca verdikleri emeklerini düşünüyorlar.

Erzincan’ın Munzur yaylalarında kar yağışına yakalanan sürü sahiplerinden biri olan Ömer Taş, yaz aylarının çok sıcak ve kurak geçmesinden dolayı kar yağışının bu kadar erken beklemediklerini ifade ederek, yedek elbise bile yanlarına almadıklarını söyledi.

Ömer Taş açıklamasında şunları söyledi; “Bu yaz bildiğiniz gibi çok kurak geçti. Sularımız çekildi, tulum peynirinin verimi düştü. Aşırı sıcaklardan dolayı kar yağışını bu kadar erken beklemiyorduk. Bu yağış bizlere de sürpriz oldu.

Koyunlar şu an gebe hepsi, bu nedenle kar üzerinde yatması demek bütün emeklerimizin boşa gitmesi demek. Bu yüzden onları kar yerden kalkana kadar sürekli gezdirmek zorundayız. Kendi ıslak elbiselerimizi bile değiştiremedik birkaç saat boyunca.

Kar eridikten sonra ateş yakıp üzerimizde ki elbiselerimizi kurutabildik. Bu yağışı gördükten sonra kışlaklarımızın yakınlarına ineceğiz, çünkü bundan sonra burada sürekli kar yağışı olacağını düşünüyoruz.” İHA

Bu haber toplam 709 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim