• Hakkari10 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ÇUKURCA’NIN ''TARİHİ EVLERİ'' RESTORE EDİlMEYİ BEKLİYOR
17 Ekim 2017 Salı 11:39

ÇUKURCA’NIN ''TARİHİ EVLERİ'' RESTORE EDİlMEYİ BEKLİYOR

Hakkari'nin Çukurca İlçesinde bulunan ve 700 yıllık bir tarihi olan ‘Çukurca Evleri’ bakımsızlıktan yıkılma tehlikesi altında ayakta durmaya devam ediyor.

Haber: Serdar Sevi-Halkın Sesi Gazetesi

Kuzey Irak’ın sıfır noktasında bulunan Hakkari’nin Çukurca ilçesindeki tarihi taş evler restore edilmeyi bekliyor. İlçeye ayrı bir güzellik katan tarihi evlerin restore edilmediği için her geçen gün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor.

İlçenin simgesi haline gelen tarihi evlerin kaderi ile baş başa bırakılması, özellikle bu evlerde doğup büyüyen ilçe sakinlerini derinden üzüyor.

Çukurca Kalesi’nin yamacına kurulmuş kesme taştan yapılmış tarihi Çukurca Evleri günümüze kadar gelebilmiştir. Tarihi evler çok katlı ve kaleye yaslanmış vaziyette inşa edilmiştir. 

Çukurca’da tarihi çukurca evler ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle harabe durumunda olurken, tarihi evler zamana yenik düşüyor.

Tarihi evlerin koruma altına alınmalarına, bir çok evin yıkılma tehlikesi altında bulunduğuna dikkat çeken vatandaşlar; Çukurca’da tarihi evler harabeye dönmüş, yıkımla tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Bu vatandaşlarımızı fazlasıyla tedirgin etmektedir. Fakat bu kadar yıldır ayakta durmaya çalışan bu tarihi evler restorasyon yapılmaması halinde yıkılabilir ve 700 yıllık tarihi heba olabilir bu da bizi oldukça üzmektedir şeklinde ifade ettiler. Çevrede oturan vatandaşlar ise tarihi taş evlerin herhangi birinin üzerine yıkılmasından endişe ediyorlar. Bu evler bakımsızlıktan yıkılmalarına terk edilmiş durumda ve birçoğu da gün geçtikçe, yıkılmaya çökmeye başladı. Yetkililerden istediğimiz bu evleri koruma altına alması ve restore etmesidir. Yoksa bu vurdumduymazlık bir tarihin yok olmansa neden olacaktır.

Öte yandan Çukurca’da kışların çok sert geçtiğini, bu çetin kış şartlarının bu bakımsız tarihi evler için büyük bir tehlike olduğunu söyleyen çevre sakinleri, bakımsız olan yapıların daha önceki doğa olaylarından gördüğü hasardan tedirgin oluyor. İlçe merkezinde bulunan ve göz önünde duran bu yapıların bakımsızlıktan dolayı çirkin görüntülerin de turizm açısından önemine dikkat çekerek yetkililerin çözüm bulmasını istiyorlar.

Çukurca eski belediye başkanlarından Mehmet Kanar döneminde Kültür Ve Turizm bakanlığına kalenin park yapılması ve tarihi ‘Çukurca Evleri’nin kuruma altına alınması için başvuruda bulunulduğunu bu başvuru ile birlikte bakanlıktan bir heyetin de geldiğini belirten Çukurca sakinleri ancak bir sonuç alınmadığını ifade ettiler.

 

icerik2-002.jpg

 

Bu haber toplam 1399 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim