• Hakkari21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Depremlerin Ardından İlk Yardım Kurslarına Talep Arttı
25 Mayıs 2023 Perşembe 16:25

Depremlerin Ardından İlk Yardım Kurslarına Talep Arttı

Ülkemizde yaşanan yıkıcı depremlerin ardından, Hakkari Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü İlk Yardım Merkezi’ne olan kurs talebi arttı.

HAKKARİ HALKIN SESİ

Kursu ziyaret eden İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür, Valimiz Sayın İdris Akbıyık’ın himayelerinde, Müdürlüğümüz bünyesinde faaliyetlerini sürdüren İlk Yardım Eğitimi Merkezi’mizdeki eğitmenlerimiz tarafından, ücretsiz olarak gönüllü yönetici, öğretmen ve öğrencilerimize temel ilkyardım eğitimi veriliyor dedi.

Müdür Gür," Deprem gibi doğal afetler ve ani olaylarda ambulans gelene kadarki süreçte yapılan ilk yardım müdahalesi, birçok insanın hayatını kurtarmada büyük önem taşıyor. Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin ardından vatandaşlarımız, olası bir afet karşısında bilinçli olmak ve yardım etmek amacıyla temel ilk yardım kurslarına katılmaya başladı.

İl merkezinin yanı sıra ilçe ilçe, köy köy, mahalle mahalle dolaşarak vatandaşlara ilk yardımı uygulamalı olarak anlatmaya devam eden eğitmenlerimizin yanı sıra, acil durum uzmanlarımız da olası doğal afetlerde yapılması gerekenleri anlatıyor. İlk yardım yapan kişinin ilk yardım eğitimi almış, donanımlı ve yetkin olması gerekir. Bu nedenle vatandaşlarımızın ve eğitim ailemizdeki her bireyin, doğru ve bilinçli ilk yardımı uygulayabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığımızın koordinesinde, Sağlık Bakanlığı'nın izniyle kurulan İlk Yardım Eğitim Merkezleri'mizden bu eğitimi alarak belgeli ilk yardımcı olmalarını öneriyorum. Kursların düzenlenmesinde emeği geçen eğitmenlerimize, duyarlılık gösteren tüm vatandaşlarımıza ve eğitim ailemize teşekkür ediyorum,” dedi.

-Başvurularda ciddi artış var
 Depremle birlikte 6 Şubat'tan sonra başvurularda ciddi bir artış olduğunu ifade eden Birim Yöneticisi Şube Müdürü Oktay Kızılkaya, her kesimden vatandaşların ve eğitim çalışanlarımızın deprem bölgesinde bulunabilmek ve yardım edebilmek amacıyla bu konularda tam donanımlı olmak için temel ilk yardım eğitimlerini almak istediklerini söyledi.

Kızılkaya," Eğitim kurumlarımıza olan koruyucu ve önleyici yaklaşımı ve birimimizin acil durumlardaki müdahale kapasitesinin arttırılması yönündeki destekleri için İl Müdürümüz Sayın Bilal Gür’e şükranlarımızı sunuyoruz, ”dedi.

  Hakkari Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü İlk Yardım Eğitimi Merkezi Müdürü Abdullah Kaval ise: ”Her hafta, yoğun bir şekilde, temel ilk yardım eğitimi vererek sertifikalı ilk yardımcı yetiştiriyoruz. Hangi olay olursa olsun, her türlü durumda, olay yerinde hasta ya da yaralıya sağlık görevlileri gelene kadar hayatın kurtarılması ve durumun kötüye gitmesini engellemek için ABC yöntemiyle havayolu, soluk ve dolaşım yöntemiyle değerlendiriyoruz. İlk önce hastanın bilinç seviyesini kontrol etmeliyiz.

Sözlü uyarılara tepki veriyorsa hasta yaralıyı şok pozisyonuyla dolaşımını destekleyecek müdahale ediyoruz. İkinci aşamada hasta veya yaralının yaşam bulgularını değerlendirirken bilinç kapalı ama solunum varsa uygulayacağımız müdahale koma pozisyonudur.

Buna benzer müdahaleleri yaparak sağlık ekipleri gelene kadar hasta veya yaralıyı takip ediyoruz. Desteklerini her zaman gördüğümüz ve eğitimlerimizde bizleri yalnız bırakmayan İl Müdürümüz Sayın Bilal Gür’e ve birim sorumlumuz Sayın Oktay Kızılkaya’ya şükranlarımızı sunuyoruz," şeklinde konuştu.

-Bilmediğim birçok şeyi öğrendim
  Kursa gönüllü olarak katılan Cumhuriyet İ./Ortaokulu Müdürü Ali Yalçın: "Ülkemizde yaşanan depremlerden sonra bende bir farkındalık oluştu ve oraya gitmek istedim; fakat bu konuda eğitimli olmadığımı fark ettim. Gönüllü olarak katıldığım ilk yardım eğitimi sayesinde, şu anda acil bir durum geliştiğinde müdahale edecek konumda olduğumu ve bunun büyük fayda sağlayacağını düşünüyorum,” dedi.5-274.jpg4-637.jpg1-20230525162851.jpg

Bu haber toplam 585 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim