• Hakkari14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ERDOĞAN: GELECEĞE DAMGA VURACAK
14 Mayıs 2017 Pazar 16:05

ERDOĞAN: GELECEĞE DAMGA VURACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Kuşak ve Yol Forumu"nun açılış töreninde önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Özellikle dünyada  gelişmekte olan teröre karşı bu girişim, terörü adeta yerle yeksan edecek bir  girişim olacaktır. Herkes için fayda sağlayacak bu işbirliği bir model olarak  başarılı olacağını düşünüyorum. Türkiye olarak bunun için her türü desteği  vermeye hazırız." dedi.

Erdoğan, Pekin Olimpiyat Merkezindeki Çin Ulusal Kongre Merkezi'nde  düzenlenen, "Kuşak ve Yol Forumu"nun açılış törenindeki konuşmasına, "Yeni İpek Yolu' olarak da adlandırılan bu girişimi Asya'yı, Avrupa'yı, Afrika'yı ve  hatta Güney Amerika'yı birbirine bağlama hedefiyle geleceğe damga vuracağına  inanıyorum." diyerek başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kuşak ve yol güzergahındaki ülkelerin altyapı  planlarının ve teknik standartlarının yükseltilmesinin, kıtalararası ölçekte  özellikle kara, deniz ve hava yolu koridorlarının geliştirilmesine katkı  sağlayacağını belirtti.

Projenin başarısının, güzergah ülkelerinin ticareti  kolaylaştırmalarına, gümrük alanında işbirliğine gitmelerine, tarife dışı  engelleri kaldırmalarına ve yatırımları teşvik etmelerine bağlı olduğuna işaret  eden Erdoğan, İpek Yolu fonu yanında güzergah ülkelerinin milli fonlarının  devreye alınmasının, projenin finansal entegrasyonunu derinleştireceğini söyledi.

Erdoğan, hükümetler arası işbirliğinin teşvik edilmesinin ise siyasi  alanda güçlü bir dayanışma ikliminin  yeşermesine imkan tanıyacağını ifade etti.

"ORTAK FİNANSMAN MEKANİZMALARININ HAYATA GEÇİRİLMESİDİR"

Aynı şekilde turizm, bilim, teknoloji ve medya alanlarında kapsamlı  kültürel işbirliğine gidilmesinin, öğrenci ve personel değişiminin  yaygınlaştırılmasının hedefe ulaşılmasına hizmet edeceğini vurgulayan Erdoğan,  şöyle devam etti:

"Dünya genelinde 60'dan fazla ülkeyi kapsayan Yeni İpek Yolu girişimi  yaklaşık 40 milyon kilometre karelik bir alanı ve dünya nüfusunun 4,5 milyarını  ifade eden çok önemli bir proje. İkili, çok taraflı ve bölgesel işbirliklerinden  istifade edecek bu girişimin, kazan-kazan anlayışıyla hayata geçirilmesi büyük  önem arz ediyor.

Siyasi ve ekonomik alanda birbiriyle uyumlu bir sistemin tesisi,  bölgemizde istikrar ve refah temelli yeni bir dönemin de kapılarını  aralayacaktır. Hızlı kalkınmakta olan Asya'nın büyüme, yoksullukla mücadele,  iklim değişikliğine karşı gereken tedbirleri almak gibi konular için 2030 yılına  kadar yılda ortalama 1,7 trilyon dolar yatırıma ihtiyaç duyduğu hesaplanıyor. Bu  boyutta bir çalışma, rekabetten ziyade işbirliği anlayışıyla hareket edilmesini  gerektiriyor."

Erdoğan, Türkiye olarak kurucuları arasında bulunulan Asya Altyapı  Yatırım Bankasında 2,6 milyar dolar sermayeye katkı payı ve yüzde 2,48 oy hakkı  ile yer alındığının altını çizerek, "Amacımız hepimizin ihtiyaç duyduğu kalkınma  hamlelerini yapabilmek için ortak finansman mekanizmalarının hayata  geçirilmesidir." dedi.

"ÇİN VE DİĞER GÜZERGAH ÜLKELERİYLE HAREKET ETMEK İSTİYORUZ"

Asya ile Avrupa arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin süratle  geliştiği ve derinleştiği bir dönemden geçildiğini belirten Erdoğan, dünya  ekonomisinin ağırlık merkezinin kimilerine göre senede 60, kimilerine göre ise  senede 120 kilometre hızla doğuya doğru kaydığını dile getirdi.

Erdoğan, sadece Avrupa ile Çin arasındaki ticaret hacminin 600 milyar  dolara ulaşmasının dahi, bu değerlendirmeyi teyit ettiğini kaydetti.

Asya ve Avrupa'nın kesişme noktasında bulunan Türkiye'nin, özel  coğrafi konumuyla İpek Yolu coğrafyasının önde gelen ülkelerinden birisi olduğunu  vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:

"Çin'in, İpek Yolu ekonomik koridoru girişimi, ülkemizin Avrupa'nın  Anadolu üzerinden Orta Asya’ya ve oradan da Çin’e bağlanmasını hedefleyen Orta  Koridor Projesiyle bütünleşiyor. Bilindiği gibi Orta Koridor, Türkiye’den  Gürcistan ve Azerbaycan’a yönelen oradan Hazar denizini aşarak, Türkmenistan,  Kazakistan, Özbekistan’ı geçen, Afganistan ve Pakistanı da kapsayacak şekilde  Çin'de nihayet bulan bir ticaret yolu projesidir. Biz bu çerçevede Çin'le ve  diğer güzergah ülkeleriyle birlikte hareket etmek istiyoruz.

2015 yılındaki G20 Antalya zirvesi sırasında Çin ile imzaladığımız  mutabakat zaptı, ülkelerimiz arasındaki ikili işbirliği açısından önemli bir adım  olmuştur. Kuşak ve Yol'un ana ve tamamlayıcı unsurlarından biri olmasını  hedeflediğimiz Ortak Koridor'u, ülkemizde ve bölgemizde yürüttüğümüz çeşitli  projelerle hayata geçirme yolunda ilerliyoruz."

"BU TARİHİ PROJEYİ, ÇİNLİLERLE GERÇEKLEŞTİRMEKTEN MEMNUNİYET  DUYUYORUZ"

Erdoğan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin birkaç ayda faaliyete  geçmesiyle Orta Koridor'un önemli bir ayağının tamamlanmış olacağına dikkati  çekti.

Gümrükler arası işbirliğine yönelik geliştirdikleri Kervansaray  Projesi'nin, ticaretin ve hizmetlerin hızlı bir şekilde akmasını temin etmeyi  amaçladığını anlatan Erdoğan, "Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan Marmaray, 26  Ağustos 2016'da hizmete giren Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 20 Aralık 2016'da  açılan Avrasya Tüneli ile İstanbul'da inşası süren yeni havalimanı ve inşasına  başlanan Çanakkale Köprüsü, projenin ulaşım altyapısı bakımından çok önemli diğer  adımlarıdır." diye konuştu.

Erdoğan, Zonguldak Filyos, İzmir Çandarlı ve Mersin limanlarının  inşaasının da projenin deniz ayağını oluşturan önemli çalışmalar arasında yer  aldığını kaydetti.

Türkiye'yi bir uçtan diğer uca kat eden Edirne-Kars Hızlı Tren  Demiryolu projesinin, yine Türkiye tarafından ortaya konulan önemli bir proje  olduğunu belirten Erdoğan, bu tarihi projeyi, Çinlilerle birlikte  gerçekleştirmekten memnuniyet duyduklarını ifade etti.

"BU İŞBİRLİĞİ MODELİNİN BAŞARILI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti:

"Önümüzde barışa ve istikrara hizmet edecek bir kazan-kazan projesinin  bulunduğuna inanıyorum. Dolayısıyla Çin Halk Cumhuriyeti'nin bu girişimi, her  türlü takdirin üstündedir. Çok geniş bir coğrafyada hayata geçirilen bu girişim,  ekonomik, siyasi, sosyal, kültürel alanlarda birbiriyle bağlantılı yepyeni bir  sistemin tesisi anlamına geliyor. Bu projenin sürdürülebilir büyüme ve kalkınma  vasıtasıyla vatandaşlarımızın hayat standartlarında gerçekleştireceği artış,  hepimizin ortak başarısı olacaktır.

Herkes için fayda sağlayacak bu işbirliği modelinin başarılı olacağını  düşünüyorum. Özellikle dünyada gelişmekte olan teröre karşı bu girişim, terörü  adeta yerle yeksan edecek bir girişim olacaktır. Herkes için fayda sağlayacak bu  işbirliği bir model olarak başarılı olacağını düşünüyorum. Türkiye olarak bunun  için her türü desteği vermeye hazırız."

HABER7

Bu haber toplam 3043 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim