• Hakkari5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Erdoğan son noktayı koydu: Asgari ücret zammını resmen açıkladı
22 Aralık 2022 Perşembe 12:55

Erdoğan son noktayı koydu: Asgari ücret zammını resmen açıkladı

Milyonlarca işçinin merakla beklediği 2023 yılı asgari ücret rakamı resmen belli oldu. TÜRK-İŞ'in 9 bin lira teklifine tepki göstererek kararın bugün açıklanacağını duyuran Erdoğan, son noktayı koydu.

Milyonlarca işçinin merakla beklediği 2023 yılı asgari ücret rakamı resmen belli oldu. TÜRK-İŞ'in 9 bin lira teklifine tepki göstererek kararın bugün açıklanacağını duyuran Erdoğan, son noktayı koydu. Çalışan ve işveren taraflarının ortak bir rakamda anlaşamadığını belirten Erdoğan, yeni yılda asgari ücretin net 8 bin 500 lira olacağını açıkladı. TÜRK-İŞ ise masada yer almadı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını 7 Aralık'ta, ikinci toplantısını 14 Aralık'ta gerçekleştirmişti. Asgari ücrette 3. toplantının 20 Aralık'ta gerçekleşeceği bildirildi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2. toplantısı 14 Aralık'ta gerçekleştirildi. Toplantı sonrası Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, yaklaşık 2.5 saat süren görüşmede herhangi bir rakam konuşulmadığını söylemişti. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç da ''Nihai rakam için yeniden toplanacağız'' demişti. İkinci toplantıda temel ekonomik veriler değerlendirilmişti.

3. TOPLANTIDA UZLAŞI SAĞLANAMADI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirilen Asgari Ücret Tespit Komisyonunun 3. toplantısından da uzlaşı çıkmadı.

TÜRK-İŞ 9 bin lira teklif etti, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu rakamı kabul etmeyince de masadan kalktı. Toplantının ardından açıklamada bulunan TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, ''TÜRK-İŞ'in teklifi 9 bin lira. Verirlerse imzalarız, vermezlerse masadan kalkarız'' dedi.

'SIRTINDA KÜFE OLMAYANLAR RAHAT KONUŞUYOR'
Erdoğan, dün akşam Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'le bir araya geldi. AK Parti grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Bilgin'le görüşeceğini açıklamış ve bugün asgari ücreti açıklayacağını söylemişti.

Öte yandan AK Parti Grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, TÜRK-İŞ'in 9 bin lira teklifine ilişkin, "Bakanımla, İşveren Sendikası Başkanıyla otururuz, konuşuruz, değerlendirmemizi yaparız. İnşallah hayırlı bir adım atarız, neticeye varırız. Herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok. Çünkü bizim sırtımızda küfe var. Sırtında küfe olmayanlar rahat konuşuyor; ama bizim sırtımızdaki küfe 85 milyonun taşındığı bir küfe. Bunların hepsini düşüneceğiz; eğitimden sağlığa, adaletten emniyete, ulaşımdan bütün altyapı üstyapı sorunlarına kadar bunlar bir şeyle yapılacak değil mi? Tabii sırtında küfe olmayanlar bol bol atıp tutuyor.'' tepkisinde bulunmuştu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üyelerinden olan TİSK, bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda Bakan Bilgin ile görüştü. TÜRK-İŞ'in ise asgari ücret toplantısına katılmayacağı belirtildi.

ERDOĞAN AÇIKLADI: ASGARİ ÜCRET 8 BİN 500 TL OLDU
Toplantının ardından Beştepe'de konuşan Erdoğan şu açıklamalarda bulundu:

''Yapılan bir dizi toplantı sonunda çalışan ve işveren tarafı maalesef ortak bir rakam üzerinde anlaşamamıştır. Taraflar arasında makul bir rakam üzerinde anlaşma sağlanması için samimi bir gayret gösterdik.

Gönlümüz bugün çalışan temsilcilerinin de aramızda olmasını isterdi. Türkiye'de yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüme gayretlerimizin en somut sonuçlarını çalışma hayatında aldığımız bir gerçektir.

Türkiye'de yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüme gayretlerimizin en somut sonuçlarını çalışma hayatında aldığımız bir gerçektir.

'UNUTMAYALIM SIRTIMIZDA BU DEVLETİN KÜFESİ VAR'
Ülkemizde 2002 yılında; bunun altını çiziyorum; 184 lira olan asgari ücret bizim dönemimizde bu da çok önemli; nominal olarak 30 kat, reel olarak yüzde 142 oranında artmıştır. Bütün bunları yaparken unutmayalım sırtımızda bu devletin küfesi var. Bütün bunlarla beraber bu hesapları da ilmik ilmik dokuyarak yapıyoruz.

Geçtiğimiz yıl başında asgari ücrete o günlerin şartlarını dikkate alarak yüzde 50 oranında artış yaparak net 4 bin 253 liraya yükseltmiştik. Bununla kalmamış asgari ücretten alınan gelir ve damga vergisini kaldırmıştık. Temmuz ayında yeni düzenlemeyle asgari ücreti 5 bin 500 liraya çıkardık. Bütün bunları yaparken unutmayalım sırtımızda bu devletin küfesi var.

Asgari ücretle ilgili adımları da bu hissiyatla atıyoruz. Net Asgari Ücret 2023 yılında inşallah 8 bin 500 lira olarak aramızda mutabık kaldık. Asgari ücretin işverene yansıması olduğu gibi bize de yansıması var.

Yüzde 50 oranında artış sağlanmış, yıllık ortalama artış oranı yüzde 70'in üzerinde gerçekleşmiştir. Yeni asgari ücretin çalışan ve işverenler başta olmak üzere ülke ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.''

'KUTUPLAŞMAK BİZİM BU AİLEMİZE YAKIŞMAZ'
Erdoğan'ın ardından konuşan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, “Üç tane önceliğimiz vardı İşçi tarafıyla bazı görüş ayrılıkları olabilir ama yarın başka konularda yine mutabakatlar sağlayacağız. dedi.

Bu haber toplam 1815 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim