• Hakkari20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Geciken Terslale
09 Mayıs 2017 Salı 14:11

Geciken Terslale

Hakkari’nin Simgesi olan Terslale Bu Yıl Soğuklar Nedeniyele Geçikti

Hakkari’ye baharı müjdeleyen ters laleler bu yıl aşırı soğuklardan kaynaklı bir ay gecikmeyle dağları süsledi. Anavatanı Zagroslar olan ters lale yöre ismi ile ağlayan gelin olarak her yıl Mart ayında yeşerirken, bu yıl Nisan sonunu buldu. Tomurcukları açan Ters Laleler yaklaşık on beş gün doğal ortamında yaşayabiliyor. Ardından kuruyan laleler bir sene sonra yeniden dağları renklendiriyor. Son yıllarda bilinçsizce soğanı koparılan laleler her yıl daha da azalarak yok olma tehlikesi yaşıyor.

Tarihte Kutsal Sayılan Terslale

Dünyada sadece Hakkari bölgesinde ve doğada yetişen endemik bitki ailesinden olan ters laleler, dünyanın en nadide çiçeklerinden sayılıyor. Rivayete göre, Asuri'lerin her sabah göbeğinden su yaydığı için “Ağlayan lale” adını verdiği ve bu yüzden kutsal saydığı ters kale günümüze kadar varlığını sürdürebildi. Boyu 75 santimetreyi bulan, her dalında 6 lalenin ters büyüdüğü doğa harikası soğan, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nca koruma altına alınmasına rağmen çoğu zaman hak ettiği değeri bulamıyor. Kentte birçok kişi tarafından bahçe peyzajında da kullanılıyor.

Hakkari Dışına Taşındı

Botanikçilerin inceleme konusu yaptığı ters laleler koruma altında olmalarına rağmen, geçmiş bazı turistler ve bitki kaçakçıları tarafından soğanı ticaret aracı olarak kullanıldı. Avrupa’nın da çeşitli ülkelerine kadar taşınan ters laleler kozmetik ve ilaç yapımında da kullanılıyor.

Haber: Serdar Sevi        

Bu haber toplam 956 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim