• Hakkari5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hakkari'de 28 Temmuz Dünya Hepatit günü!
28 Temmuz 2017 Cuma 10:10

Hakkari'de 28 Temmuz Dünya Hepatit günü!

Hakkari Halk Sağlığı İl Müdürlüğü tarafından billboardlara asılan afişlerle “Dünya Hepatit Günü” ne dikkat çekildi.

Halkın Sesi Gazetesi: Çetin Alpsar-

Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği tarafından “Dünya Hepatit Günü” olarak belirlenen 28 Temmuz günü, bütün dünya da olduğu gibi ülkemizde de gün dolayısıyla düzenlenen etkinliklerle, kamuoyunun dikkati hepatit hastalıklarına çekilmesi amaçlanmaktadır.

 Konuyla Hakkari Halk Sağlığı İl Müdürlüğü yaptığı yazılı ve görsel çalışma ile “Dünya Hepatit Günü” ne dikkat çekti.

Billboardların yanı sıra  şehrin değişik noktalarında bulunan bir çok yere afişler asılarak hastalık, nasıl ortaya çıktığı, en çok kimlerde görüldüğü, risk sınıfı ve tedavi yöntemleri ile ilgili vatandaşın bilgilenmesi amaçlanarak kent merkezi afişlerle donatıldı.

Bölgemizde halk arasında sarılık olarak bilinen Hepatitin 5 ayrı virüsünün bulunduğu belirtilirken, Bunların  keşfedilme sıralarına göre alfabenin harfleri iler; Hepatit A, hepatit B, hepatit C, hepatit D ve hepatit E virusleri olduğu, ayrıca  Hepatit B, C ve D nin ise kronik karaciğer hastalıklarına yol açtığı kaydedildi.

Dünya genelinde Yılda 1,34 milyon insanın ise bu virüs tiplerine bağlı hastalıklardan öldüğü tahmin edilirken, virüsün bulaşma şekilleri yolları ise şöyle sıralandı.

Kan ve diğer vücut sıvılarıyla bulaşma,  Deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda (kesik-açık yara vb) mikrobun bulaşması,  Cinsel ilişki Hepatit taşıyıcı gebeden bebeğine bulaşma Hepatit B Risk Grupları: Hepatit B\'li anneden doğan bebekler, Hepatit B taşıyıcısı ile aile içi temas edenlerden aşısız olanlar, Çok sayıda cinsel eşi olanlar ve para karşılığı cinsel ilişkide bulunanlar, Kan ve kan ürünleri kullananlar, Hemodiyaliz uygulanan kişiler, Damar içi ilaç bağımlıları, Hasta ve hasta çıkartıları ile teması bulunan tüm sağlık personeli Toplu halde bulunulan yerlerde (okullar, kreşler, kışlalar, yurtlar, huzurevleri, v.b.) yaşayanlar, Steril olmayan aletlerle yapılan sünnet ve kulak delme gibi işlemler de Hepatit B\'nin bulaşması için önemli bir risk oluşturduğu belirtildi.

Öte yandan hastalıktan korunmanın en temelinde ise temizlik ve hijyenin olduğu ifade edilirken, sağlık kontrolleri ve aşının aksatılmadan yaptırılması gerektiği kaydedildi.

 

Bu haber toplam 1041 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim