• Hakkari13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hakkari'de 'Kültür Varlıkları' çalıştayı düzenlendi
18 Haziran 2022 Cumartesi 12:40

Hakkari'de 'Kültür Varlıkları' çalıştayı düzenlendi

Hakkari Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi kentin kültürel mirası ve kültür varlıklarının açığa çıkarılması amacıyla “1. Hakkari Kültür Varlıkları Çalıştayı” düzenledi.

7.jpegRektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştaya Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Aksoy, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Çiçek, Hakkari İl Kültür ve Turizm Müdürü İdris Ağacanoğlu, Hakkari Gençlik ve Spor İl Müdürü Emin Yıldırım, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.Çalıştayda konuşan Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, kentin en önemli simgelerinden biri olan Mir Kalesi'nin bir taşının bile ortalıkta olmadığını söyledi. Kentin kültür varlıkları ile ilgili bir hassasiyet oluşturulması gerektiğini belirten Rektör Pakiş "Hakkari coğrafyası, sosyolojisi ile yeraltı ve yerüstü kaynaklarıyla bize ne diyor anlamaya çalışalım. Yaşadığımız coğrafyayı dinlememiz gerekir. Bu çalıştayın temel amacı Hakkari merkez ve taşrada kültür varlıkları ile ilgili olumlu bir algı oluşturmaktır. Meydan Medresesi ile ilgili iyi bir noktaya geldik. Şimdi önümüzde Zeynel Bey Türbesi ve Medresesi var. Uzun çalışmalarımızın ardından Zeynel Bey Türbesi’nin tahsisini aldık. Oradan nasıl bir şeyler çıkarabiliriz bunun gayreti içerisindeyiz. Zeynel Bey Hakkari ile Osmanlı tarih ve kültüründe çok önemli bir değerdir. Ayrıca Hakkari İlimizde kültür varlıkları ile ilgili nasıl bir hassasiyet oluşturabiliriz" dedi. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan çalıştayın açılış konuşmasını yapan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Aksoy, birincisini gerçekleştirdikleri 'Kültür Varlıkları Çalıştaya katılanlara teşekkür etti. Bir şehri ayakta tutan en önemli unsurun kültürel varlıkları olduğuna dikkat çeken Rektör Pakiş, "Bu coğrafyalar İslam ile çok erken dönemde buluşan coğrafyalar ve Hakkari çok uzun yıllar bir beyliğin merkezi olarak kalmıştır. 1850’li yıllara kadar bu devam etmiştir. Burada çok ciddi kültürel varlıkların olduğunu biliyoruz. Bunların bir kısmı hala ayakta ama önemli bir kısmı ortada yok. Bunlardan bir tanesi Mir Kalesi 1900’lerin başına kadar dimdik ayakta ama şu anda bir taşı bile ortalıkta yok maalesef. Zeynel Bey Medresesi’nden sonra oraya inşallah Üniversite olarak yoğunlaşacağız.  Mir Kalesi şehrimiz için çok önemli bir merkezdir. Bir şehri bir coğrafyayı geliştirmenin ve o gelişimine katkı sunmanın en önemli ayaklarından biri de kültürel varlıklarıdır. Biz Üniversite olarak bu alanda çok önemli çalışmalar yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmalarının ardından 5 oturum şeklinde düzenlenen çalıştaya geçildi.

Çalıştayda ele alınan konu başlıkları şu şekilde: 

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülhamit Tüfekçioğlu, “Mukaddes Emanetler ve Hakkari Yöresi Kültür Varlıklarındaki İzleri” 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, “Hakkari’deki Tescilli Kültür Varlıkları” 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Şehabettin Öztürk, “Hakkari’deki Restorasyon Çalışmaları” 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van MYO Seyahat Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölümü Turizm Rehberliği Programı öğretim üyesi Doç. Dr. Hasan Buğrul, “Hakkari’de El Sanatları” 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hanefi Biber, “Urartular ve Hakkari Arkeolojisi Üzerine Değerlendirme”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Top, “Hakkari’deki Kültürel Miras Üzerine Değerlendirme”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Dinler Tarihi Ana Bilim Dalından Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Turgut, “Hakkari’deki Doğu Süryani Mirası”

Hakkari Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Tahir Yaşar, “Hakkari Kalesi ve Çevresi Hakkında Düşünceler”

Hakkari Üniversitesi İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı Dr. Öğr. Üyesi Murat Alandağlı, “Hakkari’de İskânın Oluşumu ve Gelişimi”

Hakkari Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Arş. Gör. Dr. Yaşar Kaplan, “Hakkari Emirleri Döneminin Kültürel Varlıkları”

Hakkari Üniversitesi Çölemerik Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Öğr. Gör. Ömer Tanyürek, “Hergel Kaya Mezarı”

Hakkari Üniversitesi Çölemerik Meslek Yüksekokulu Finans-Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Öğr. Gör. Dr. Engin Korkmaz, “İnsan Düşüncesinin Küçük El Sanatlarına Yansıması: Hakkari Örneği”

Hakkari Üniversitesi Çölemerik Meslek Yüksekokulu Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü Öğr. Gör. Kader Mühürdaroğlu, “Hakkari Yerel Evleri”

Fotoğrafçı Enver Özkahraman, “Eski Zaman Hakkari Fotoğrafları”

Van Müzesi’nden Arkeolog Orhan Çetin, “Van Müzesi’ndeki Hakkari Menşeli Eserler”

Mimar Nurcan Adıyaman, “Çukurca Taş Evleri Mimarisi”

Hakkari Üniversitesi’nden Hacı Tansu, “Hakkari’nin Kültürel Mirasına Ait Yol Güzergâhları” konu başlığında, katılımcılara bilgi verdiler.

Çalıştay,  müzakere ve genel değerlendirmenin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Çalıştay kapsamında Zap Vadi gezisi düzenlendi. Güzergâh kapsamında; Kale, Steller, Kızıl Kümbet, Melik Esad Camii ve Mezarlık, Hakkari Kent Arşiv ve Etnoğrafya Müzesi, Zeynel Bey Medresesi, Hacılar Çeşmesi, Seyir Tepesi, Üzümcü Köyü ve Narlı Köyü’ne gezi düzenlendi.3-870.jpg5-005.jpeg4-495.jpg

HALKIN SESİ

Bu haber toplam 687 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim