• Hakkari14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
HAKKARİ’DEKİ MEDRESELER HALA RESTORE EDİLEMEDİ
31 Ekim 2017 Salı 13:53

HAKKARİ’DEKİ MEDRESELER HALA RESTORE EDİLEMEDİ

Hakkari'deki medreseler defalarca basına düşmesine rağmen restore edilemedi.

Haber: Serdar Sevi-Halkın Sesi Gazetesi

Hakkari merkezde Osmanlı döneminden kalan Meydan Medresesi ve Zeynel Bey Medreselerinde bir çok alim, ulema, şair ve devlet adamı yetiştirildi. Bu medreseler şu an kaderine terk edilmiş durumda.

2016 yılında Hakkari İl Kültür Turizm Müdürlüğü kentteki, Osmanlı’nın miras bıraktığı iki medresenin turizme kazandırılması için çalışma başlattığını ifade etmişti. Aradan uzun zaman geçmesine  rağmen herhangi bir restorasyon çalışması yapılmadığı öğrenildi.

İslamiyet’in kabulü ve Osmanlının gelişiyle Hakkari ve çevresindeki mimari eserlerde artış olduğunu ‘’hicri 1112 Miladi 1700-1071 yıllarında Hakkari Beyi İzzeddin Oğlu İbrahim bey tarafından yaptırılan Meydan Medresesi ile Kanuni Sultan Süleyman Ve II. Selim’in mazhariyetine nail olmuş Hakkari Beyi Zeynel Bey tarafından yaptırılan Zeynel Bey Medresesi önemli tarihi ve mimari eserler arasında yer almaktadır. Bu önemli eserler yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır.

Biçer Mahallesi'nde bulunan Meydan Medresesi adeta kendi kaderine terk edilmiş durumda. Meydan Medresesi'nin kendi haline bırakılması vatandaşın da tepkisine neden oldu. Meydan Medresesi'nin bir an önce restore edilip kuruma altına alınmasını isteyen Biçer Msahallesi sakinleri, Hakkaride sayılı olan bu tür yapıların turizme kazandırılmasını istedi.

Medresenin çevre düzeninden yoksun olduğunu, bilinçsiz insanların medrese duvarlarına zarar verdiğini hatta hayvanların bile bahçesine girdiğini ifade eden vatandaşlar bir an önce rölöve ve restorasyon yapılmasını bekliyor.

Daha önce de Medreselerin durumunun basında gündem olduğunu ifade eden vatandaşlar restorasyon yapılacak denildiğini fakat herhangi bir çalışma yapılmadığını ifade ettiler. 

Bu haber toplam 919 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim