• Hakkari22 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Karlı Dağ Zirvelerinden Kurban Pazarına
09 Ağustos 2017 Çarşamba 15:38

Karlı Dağ Zirvelerinden Kurban Pazarına

Hakkari merkeze bağlı köylerin karlı zirvelerinde mevsim boyunca doğal ortamlarda yetiştirilen küçükbaş hayvanlar kurban pazarına inmeye hazırlanıyor

Hakkari Halkın Sesi Gazetesi: Çetin Alpsar

Hakkari kent merkezinden yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta bulunan Kaymaklı köyünün yüksekliği 3 binin üzerinde olan yaylaları başta olmak üzere karlı zirvelerinde ilkbahar ve yaz mevsimleri boyunca mera ve otlaklarda yetiştirilen koyun ve keçiler, 31 Ağustosta kutlanacak olan kurban bayramı öncesi pazara inmeye hazırlanıyor.

Küçükbaş hayvancılığın temel geçim kaynağı olduğu kente bağlı köylerde, her yıl ilkbahar mevsiminin Nisan sonu Mayıs aylarının başlarında yaylara çıkartılan hayvanlar, burada doğal ortamlarında herhangi bir besi maddesi almadan yetiştirilerek, bayram öncesi pazarlara indiriliyor.

Rakımı  2 bin 500 ün üzerinde olduğu başta Berçelan yaylası olmak üzere, Ay Tepesi, Papaz Çukuru  “ Çala Keşe” gibi yayların mera ve otlaklarında otlatılan hayvanlar, yem verilemeden ve kar suyu içmeleri, bunun yanında etlerinin besi hayvanı etine nazaran daha lezzetli olması sebebiyle pazarda vatandaşlar tarafından büyük rağbet görüyor.

İlkbahar aylarının ortalarına doğru karlı zirvelerin bulunduğu yaylara çıkartılan küçükbaş hayvanlar, kurbanlık haline gelip pazarda indirilecekleri günü beklerken, köylüler ise bin bir zorlukla yetiştirdikleri hayvanları satarak, kış mevsimi öncesi gıda ve erzak alma niyetindeler.

Her yıl düzenli olarak hayvanları yaylara çıkarttıklarını kaydeden köy sakinleri,” ilkbahar mevsiminin  ortalarına doğru hayvanlarımızı sürüler halinde yüksek kesimlerdeki yaylara çıkartıp buralarda doğal ortamlarında besliyoruz.

Yayların mera ve otlaklarında tamamen doğal ortamlarında beslenen sürüler, içtikleri kar suları ile de zaten lezzetli olan etlerine ekstradan lezzet katıyorlar. Burada herhangi bir besi maddesi söz konusu olmadığı için, yayların serin havası, soğuk suları ve yemyeşil otlarıyla beslenen hayvanlarımız, kurban pazarlarında besi hayvanlarına oranla daha fazla tercih ediliyor.

Bizler köy sakinleri olarak kurban pazarında sattığımız hayvanlardan elde etiğimiz paralarla kışlık gıda ve bakliyat alarak, zorlu geçen mevsim öncesi hazırlık yapıyoruz. Bölgemiz yüksek rakımı nedeniyle çok fazla kar yağışı almakta ve kışın yollarımız bazen haftalarca kapalı kalabilmektedir.

Bu yüzden kışlık gıda, bakliyat, un ve yağ gibi temel besin maddelerini zorlu geçen mevsim öncesi alıp kışa kadar stokluyoruz” şeklinde konuştular. Öte yandan karlı zirvelerde beslenen sürülerin oluşturduğu birbirinden renkli görüntüler ise görülmeye değerdi.koyun-3.jpgkoyun-manset.jpgkoyun-1.jpg

 

 

Bu haber toplam 1681 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim