• Hakkari11 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kazan Vadisi'nde Eski Yöntemlerle Pirinç Üretimi
25 Mayıs 2017 Perşembe 13:28

Kazan Vadisi'nde Eski Yöntemlerle Pirinç Üretimi

Hakkari'nin Çukurca İlçesine bağlı Kazan Vadisinde eski yöntemlerle pirinç üretimi yapılıyor.

HABER: HAKKARİ HALKIN SESİ GAZETESİ: SERDAR SEVİ

Arazi şartlarının elverişsiz olması sebebiyle tarım makinelerinin çalışamadığı Kazan Vadisi'nde tarlalar ilkel yöntemlerle, büyük baş hayvanların bağlandığı kara sabanla yapılıyor.

Kazan Köyüne bağlı Yapraklı Mahallesi'nde yıllardır pirinç ektiğini belirten Sıddık Acar isimli vatandaş: ''Bu gelenek bize dedelerimizden kaldı. Çok kaliteli pirinç yetişir bu yörede. Yetiştirdiğimiz pirinci hem biz tüketiyoruz hem ihtiyaç fazlasını satıyoruz. Ekonomimize katkı sağlıyoruz. Kendimiz üretip kendimiz tüketiyoruz.'' şeklinde konuştu

 

Türkiye'de teknolojinin gelişmiş olmasına rağmen Hakkari ve ilçelerinde tarım makinelerinin kullanımı iklimin elverişsiz olması nedeniyle kara saban en gözde tarım aracı konumundadır.

 

Özellikle engebeli arazilerde büyükbaş hayvanların bağlandığı kara sabanla pirinç tarlaları hazırlanıyor. Zor şartlarda günlerce  tarlasını süren yörenin çiftçileri, alın teriyle ürün yetiştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade ettiler.

 

Çukurca bölgesinde tarım yoğun yapıldığı alanlarda büyükbaş hayvanlar ve katırlar çok kıymetli bir konumdalar. Dedelerden gelen bir geleneği sürdüren ve bu sayede bir çok çocuğuna bakan Hacı Ali Bozkurt topraklarının çok bereketli olduğunu ifade ederken şu şekilde konuştu: ''Dedelerimizden kalan kara saban geleneğini yöremizde hala devam ettiriyoruz. Bu nedenle topraklarımız bereketlidir. Bizim için öküz katır at gibi hayvanlar çok kıymetlidir. Çünkü onları tarımda kullanıyoruz. Bu yörede bir öküze sahip olan aile çok kıymetlidir. Çünkü öküzü ile bir çok kişi tarlasını ekiyor. Büyükbaş hayvanlarla günde çok az tarla sürebiliyoruz. Batıdaki teknoloji bizim buralara istesek de gelemez çünkü bizim arazimiz engebelidir. Makineler giremiyor. Zaten o kadar büyük arazimiz de yok dedelerden kalan ve miras yoluyla da oldukça parçalanan küçük küçük tarım arazileri. Ancak kendimize yetecek kadar pirinç üretebiliyoruz. Çoğu zaman artmaz ama artan pirinci de satıyoruz.'' şeklinde konuştu.

 

 

 

 

Bu haber toplam 1046 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim