• Hakkari11 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kazan Vadisinde Pirincin Hasat Dönemi Başladı
04 Ekim 2017 Çarşamba 11:09

Kazan Vadisinde Pirincin Hasat Dönemi Başladı

Hakkari'nin Çukurca ilçesine bağlı Kazan Vadisinde bulunan Köylerin ektiği pirincin hasat dönemi başladı.

Haber: Serdar Sevi-Halkın Sesi Gazetesi

Hakkari'nin Çukurca ilçesine bağlı Kazan Vadisi'nde ekimi yapılan pirinç uzun ve meşakkatli bir uğraş sonucunda hasat dönemine ulaştı.

İlkel yöntemlerle yapılan pirinç üretiminin yetiştirme aşamasının oldukça zor olması ve yerli pirincin nadir bulunması sebebiyle yöre halkı tarafından çok değerli olarak görülmektedir.

Üretim aşamasında devamlı su isteyen bir tarım ürünü olan pirinç Hakkari'nin Çukurca ilçesine bağlı bazı yerleşim birimlerinde özel iklim koşullarına bağlı olarak yetişmektedir.

Modern tarım yöntemlerinin gelişmediği Hakkari ve çevresinde, dar olan tarım ilkel koşullarda yapılmaktadır.

Tarım arazisinin parçalı olması ve Hakkari'de hakim olan dağlık coğrafya yüzünden tarım ve tarıma dayalı ürünler azdır. Yetiştirilen pirincin de bu sebeplerden dolayı az olduğu bilinmektedir.

Pirincin üretim aşamasını anlatan Kazan Köyü sakinlerinden Mustafa Erdem isimli vatandaş pirinç üretiminin meşakkatli bir süreçten sonra sofralara geldiğini kaydetti. Erdem:'' pirinç yetiştirdiğimiz en zor tarım çeşididir. Pirincin ekildiği tarla yıl boyunca sadece pirince ayrılır. Hasat dönemi de çok zordur. Olgunlaşan pirinç tarlada biçilir. Bir gün güneşte kuruması için tarlada bekletilir. Ertesi gün kuruyan pirinç kamışı ile taneleri dökülmeyecek şekilde boş ve düzlük bir yere taşınır. Altına bir branda bırakılarak üzerine düzgün bir şekilde yerleştirilir. Yerleştirmeden sonra üzerinden bir araç en az yarım saat gelip gider ki taneleri kamışından ayrılsın. Kamıştan ayrılan pirinç taneleri brandanın üzerine düşer. Biz de kamışları toplar atarız. Pirinç brandanın üzerinden toplanıp çuvallara doldurulur. Daha sonra bu çuvallar güneşe bırakılır pirinç kurur. Kuruduktan sonra değirmene götürülür. Değirmende öğütülen pirincin kabuğu sökülür. İşte böyle uzun bir üretim süreci var.'' Şeklinde konuştu.

icerik11.jpgicerik22.jpg

 


 

Bu haber toplam 1273 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim