• Hakkari3 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ovacık Barut Değil Lavanta Kokmaya Başladı
08 Ağustos 2017 Salı 12:09

Ovacık Barut Değil Lavanta Kokmaya Başladı

Tunceli’nin Ovacık ilçesinde, demonstrasyon çalışması kapsamında ekilen lavantalar çiçek açtı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün demonstrasyon çalışması kapsamında geçen yıl Ovacık’ta 2 bin 500 lavanta bitkisi ekildi. Lavantalar ilk çiçeklerini açmaya başladı.

Ovacık’a bağlı merkez Pulur Mahallesi yazı mevkisinde geçen yıl sonbahar mevsiminde, çiftçi Ahmet Kıl (47) tarafından beş dekarlık araziye demonstrasyon çalışmasınca ilk defa dikilen lavantalar, bölge iklim şartlarına uyum sağlayarak kendini göstermeye başladı.

İlçede, yaklaşık 4 yıldır tarımsal anlamda çeşitli denemeler yaptığını belirten çiftçi Ahmet Kıl, geçen yıl içerisinde iki defa lavanta dikimi yaptığını ve ilk lavanta dikiminde başarı elde edemediğini söyledi.

Gıda ve Tarım Hayvancılık Müdürlüğü’nün desteğiyle geçen sonbaharda yapılan lavanta dikimi çalışmasının bu yıl içerisinde olumlu sonuç verdiğini dile getiren çiftçi Kıl, Ovacık’ta yetiştirilen nohut ve fasulyeden sonra lavantadan da söz ettireceklerine inandığını belirtti.

Lavanta tarlaları sayesinde Ovacık’ı turizmle canlandıracağını ifade eden çiftçi Kıl, "Çünkü, burada değişikliğe ihtiyaç var. Hep aynı şeyleri yapmaktansa bölgeyi biraz daha turizme açmak gerekiyor. Buralar, turizm memleketi. Bu ilçenin turizme daha yatkın olduğuna inandığım için lavanta dikimi yaptım" dedi.

Isparta’nın Kuyucak köyü gibi Ovacık’ı da gelecek yıllarda lavanta kokulu bir diyar haline getirmek istediklerini belirten Kıl, "Ovacık’ın adından bahsettireceğiz. Bu kapsamda turizmi de bu bölgeye çekeceğiz. Uyku bozukluğu olanlara doktorlar, lavantayı tavsiyesi veriyor.

Onun için lavantaların olduğu alanlarda bungalov evler yapmayı planlıyoruz. Lavantaların arasında insanları yatıracağız. Çok mutluyum. Bayağı uğraştık. İki yıldır lavanta üretiminin denemelerini yapıyoruz. Son yaptığım çalışma da meyvesini verdi" diye konuştu.

Bir çiftçi olarak ilçede çeşitli sorunlar ve sıkıntılar yaşadığını da aktaran çiftçi Kıl, "Kendim elektrik sorunu yaşıyorum. Çok yakın olmasına rağmen tarımsal arazilerimize enerji alamadık. Ama, yeni valimiz elektrik verileceğinin sözünü verdi. Elektriği tarım alanımıza alırsak buralara daha farklı yatırımlar yapmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu. İHA

Bu haber toplam 874 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim