• Hakkari12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şifalı Çeşme “ Kani Ba” Ziyaretçilerini Bekliyor
31 Temmuz 2017 Pazartesi 12:23

Şifalı Çeşme “ Kani Ba” Ziyaretçilerini Bekliyor

Hakkari Kaymaklı köyü sınırları içerisinde bulunan şifalı çeşme “ kani ba” ziyaretçilerini bekliyor.

Halkın Sesi Gazetesi: Çetin Alpsar- 

Hakkari’den yaklaşık 55 kilometre uzaklıkta bulunan Kaymaklı köyünde bulunan şifalı çeşme Kani ya Ba ye, 1994 yılında köyler boşaltılmadan önceki dönemlere kadar her gün onlarca ziyaretçinin akınına uğruyordu.

Özellikle romatizma hastalığına iyi geldiği iddia edilen çeşmeye, çevre köylerden yanı sıra kent merkezi ve ilçelerden çok sayıda vatandaş gelerek şifa arıyordu. Güvenlik nedeniyle yapılan köy boşaltmalarından sonra çeşme aradan geçen 6 yılın sonunda tahrip olurken, havuzunun ise yosunlarla kaplanarak bozulduğu gözlendi.

Birçok hastaya umut olan çeşme, şimdilerde yeni ziyaretçilerini bekliyor. 2000 yılında köye yapılan dönüş sonrası onarılıp etrafı betonla kapatılan çeşme, köy sakinlerinin kendi imkanları ile yaptıkları havuz ile de görülmeye değer güzelliklerin başında geliyor.

Hakkari- Van il sınırının bitiştiği noktada ve yüksek rakıma sahip olan köydeki vatandaşlar, çeşmenin şifalı olduğunu ve özellikle romatizmaya iyi geldiğini ve romatizma hastası olan birçok insanın çeşme suyunda şifa bulduğunu ifade ettiler.

Romatizma hastalarının vücutlarının hastalıklı kısmını çeşme suyu ile yıkamaları sonucu iyileştirdiğini belirten köy sakinleri, “Bu çeşmenin asıl ismi 'Kani ya Ba yê" ‘Romatizma Çeşmesi’ olarak bilinir. Çeşmenin suyu yaz aylarında çok soğuk akmasına karşın kış aylarında ise ılıktır.

Geçmiş yıllarda burası şifa arayan onlarca ziyaretçinin akınına uğrardı. 90 lı yıllarda güvenlik sebebiyle yapılan köy boşaltmalarından sonra çeşme, bakımsızlıktan büyük bir tahribata uğramış, ve suyun aktığı 3 gözeden ikisi tıkanıp, şuan sadece bir gözesinden su akarken, havuzu bozulmuş ve  içerisi yosun tutmuş bir durumdaydı.

Bizler köy sakinleri olarak bir çok insana şifa olmuş çeşmemizi kendi imkanlarımıza gerekli bakım ve onarımı yaptıktan, tekrar kullanıma hazır duruma getirdik ve geçmiş yıllarda olduğu gibi şifa arayanları çeşmemize bekliyoruz” şeklinde konuştular

Bu haber toplam 968 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim