• Hakkari10 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Toprak Damlı Evlerde Kışa Brandalı Hazırlık
17 Kasım 2017 Cuma 16:54

Toprak Damlı Evlerde Kışa Brandalı Hazırlık

Hakkari'de yaygın olan toprak damlı evler kışın yaklaşmasıyla birlikte branda ile kapatılıyor.

Haber: Serdar Sevi-Halkın Sesi Gazetesi

Hakkari'de geçmişten beri süre gelen toprak damlı evler son yıllarda azalmış olmasına rağmen hala bir çok mahallede varlığını sürdürüyor.

Hakkari'nin çetin kış şartlarına dayanması için vatandaşlar tarafından son yıllarda geliştirilen toprak damlara branda serilmesi ve böylece kışın toprak  damlı evlerin yıpranmamasını sağlıyor.

Satın alınan brandalar evlerin damlarını tamamen kaplayacak şekilde seriliyor. Üzerine de poşetlere konulan topraklar belli mesafeler bırakılarak kışın yağan karlar kış boyunca temizlenmeden kalıyor.

Bu sayede vatandaşı yağan karların temizlenme külfetinden kurtardığı gibi kerpiç damlı evlerin kış boyunca damlamasının da önüne geçiliyor.

Evini toprak damlı  branda ile kapatan Mehmet Özbek isimli vatandaş: ''Eskiden her kar yağdığında damlara çıkıp yağan karları kar temizleme kürekleri ile temizlerdik. Çok yorucu olurdu. Güneş çıkınca da dama yapışan karlar erir evin damlamasına sebep olurdu. Ama şimdi öyle değil her yıl kar yağmadan önce aldığımız brandaları dama sereriz kış boyunca öylece bırakırız. İlkbahar yağmurlarından sonra da bu brandaları kaldırırız. Böylece kış boyunca tam temizleme ve evin damlamasından kurtuluruz.'' şeklinde konuştu.

icerik-001.jpg

Bu haber toplam 1106 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim