• Hakkari2 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Uzman Kızılban'dan müjdeli haber
25 Haziran 2022 Cumartesi 13:42

Uzman Kızılban'dan müjdeli haber

İzmir Büyük Şehir Belediyesi Mühendis İŞG Uzmanı Koordinatör Yazar Nevzat Kızılban'nın girişimleri sonucu Hakkari İçme suyu, Hakkari Maden Fabrikası kurulması ardından Hakkari KATRAMAS Çayı ıslah projem de kabul edildi.

DSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

Hakkari il merkezi içinden geçerek Zap vadisine akan Katramas Çayı güvenlik ve taşkından koruma yanı sıra sosyal, sportif, çevresel, turizm amaçlı ıslah edilmelidir.Hakkari il merkezinden Zap vadisine akan Katramas çayı islah projesi nasıl olmalıdır?

Bildiğiniz üzere Hakkari terör ve diğer koşullar nedeniyle bir çok hizmetten mahrum ve geride kaldı. Kentte halkımızın rekreasyon ihtiyacına cevap verecek hiç bir alan bulunmamaktadır.

Ancak kent merkezinden akıp Zap vadisine uzanan 7 kilometrelik Katramas çayı Hakkarinin rekreasyon ihtiyacına ve geleceğini değiştirecek büyük bir potansiyele sahiptir.

Karamas çayının ıslah projesi rekreasyon ve turizm çok yönlü, çok foksiyonlu kentin geleceğini değiştirecek şekilde tasarlanmalı ve belli bir plan çerçevesinde kademe kademe hayata geçirilmelidir.Katramas çayı ıslah projesi kentin ekonomisine, sosyal yaşamına ve turizmine çok büyük değerler katacaktır.

DSİ Kurumu bugüne kadar birçok örnek proje hayata geçirmiş en etkili ve deneyimli güzide bir kurumumuzdur.Dsi Kurumumuz bölgede yoğun inceleme, planlama çalışmalarının devam ettiğini, Katramas çayı ıslahına yönelik planlamalar yapıldığını biliyorum.

Bu çalışmalar şahsımı ve Hakkarilileri heyeanlandırmıştır. Katramas çayı ıslahına yönelik inceleme çalışmaları başlamışken Büyükşehir Belediyesi 22 yıllık teknik ve idari deneyim, Büyükşehir Belediyesi Akademisi 450+ farklı dallarda sertifikalı eğitim almış bir Hakkarili olarak bu projeye katkıda bulunmak istediğimi belirtmek istiyorum.

1ac223a6-ba3f-45d2-8497-6e7d6af60a94-001.jpgKatramas çayı ıslah edilmesi gereken kısım Çalke üst kısmından Zap vadisine doğru 7 kilometre olarak dikkate alınması proje için önemlidir.Dere yatağı zeminine büyük doğal taşlar döşeme kaplama ara boşlukların beton derz yapılması, her iki kenar büyük doğal taşlarla eğik kenar duvarlar olarak dikkate alınması, taş araları boşlukların beton derz ile kapatılması, doldurulması tasarlanacak proje için doğru ve verimli olacaktır.

Dere yatağı eğimi fazla olan yerlere şelaleler ve doğal su kaykayları olabilir, zemini düz ve hafif yatay yerler kademeli yüzme aktivitelerine, yüzme sporuna uygun göletler olmalıdır.

En az 18 gölet, 18 şelale ve doğal su kaykayları olacak şekilde tasarlanabilir. Dere kenarı eğimli duvardan sonra yeşil alan ve sonra yürüyüş yolu+bisiklet yolu olarak tasarlanabilir. Arazinin uygun noktalarında aile dinlenme, piknik yeşil alanları, çocuk oyun alanları olmalıdır.

Arazinin uygun yerlerinde Basketbol, Futbol, Tenis sahaları olması önemlidir. Uygun noktalarda kafeteryalar, sosyal ihtiyaç yerleri tasarlanabilir.Katramas ıslah projesinin ekonomik, sosyal ve turizm amaçlı ve DSİ Kurumumuzun emsalsiz bir hizmeti olmasını saygılarımla arz ve talep ederim.

30.07.2021Nevzat KIZILBAN Mühendisi, İSG Uzmanı, Koordinatör

DSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KARARI

İlgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi başvurusunda Hakkari il merkezinden geçen Katra mas Çayı için dere ıslahı ile dere kenarı boyunca rekreasyon alanı yapılması talep edilmektedir. Konu incelenmiştir. Bahse konu Katramas Çayı için 2021 yılında Taşkın Koruma Planlama ihalesi yapılmış olup şu an proje çalışmaları devam etmektedir.

İşin aciliyeti dikkate alınarak 2022 yılı yatırım programına da dahil edilmiştir. Projelerin tamamlanmasına müteakip inşaat sürecine geçilecektir.Bilgilerinize rica ederim.HAKKARİMİZE HAYIRLI OLSUN

Bu haber toplam 709 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim