• Hakkari5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yaz kuraklığı bal üretimini olumsuz etkiledi
08 Eylül 2017 Cuma 11:51

Yaz kuraklığı bal üretimini olumsuz etkiledi

Yaz aylarının sonuna kadar süren sağım döneminde elde edilen verim, yıl boyunca tüketeceğimiz balın miktarını belirliyor. Yaşanan aşırı sıcaklık, flora çeşitliğini düşürmesinin yanı sıra bitkilerin nektarının olgunlaşmasını engellediği için, bal üretimini

İlkbaharda kış uykusundan uyanan bal arıları, yaz boyunca bal üretmek için yaylaları dolaştı. Mayıs ayında başlayan ve ağustos sonuna kadar süren sağım döneminde elde edilen verim, yıl boyunca tüketeceğimiz balın miktarını belirliyor.

Sağım döneminin verimli geçmesi ise, hava koşulları ile doğru orantılı. Yaz aylarında yaşanan aşırı sıcaklık, flora çeşitliğini düşürmesinin yanı sıra bitkilerin nektarının olgunlaşmasını engellediği için, bu yıl bal üretiminin düşük olduğu belirtiliyor. Ancak uzmanlar, arıcıların bireysel çabaları ile kuraklığın neden olacağı hasarların ve üretimdeki kayıpların önlenebileceğine işaret ediyor.

Bal üretimi düştü

Hava koşullarının yıllık üretimde belirleyici olduğunu belirten Honeyci markasının kurucusu ve 32 yıllık bal üreticisi Ahmet Bağran Aksoy, “21 Haziran’daki gün dönümü öncesi ülke genelinde ciddi bir soğuk yaşandı. Yaza geçişten itibaren yaşanan kuraklık ise, flora zenginliğini düşürdü.

Yaz aylarının olumsuz koşullarından en az etkilenen bölge ise Karadeniz bölgesi oldu. Karadeniz’deki flora çeşitliliğinde herhangi bir eksilme meydana gelmedi. Ancak Türkiye genelinde, üretim açısından oldukça ciddi miktarda bir düşüş yaşandı.

Bu durum tamamen iklim değişikliği ile ilgili. Çünkü yaz boyunca iç bölgelerde beklenen yağış olmadı ve aşırı sıcaklık nedeniyle bitkilerdeki nektar olgunlaşmadı. Bir arıcı geçtiğimiz yıl ortalama 2-3 ton bal elde ederken, bu sene 1-1 buçuk ton bal elde edildi” ifadelerini kullandı.

“Üretimdeki kayıplar önlenebilir”

Olumsuz hava koşullarına yönelik alınacak önlemlerinin önemine vurgu yapan Aksoy, Aşırı sıcakların önüne geçilmesi elbette mümkün değil ancak alınabilecek bireysel önlemler ile bal üretimindeki kayıplar önlenebilir.

Arıcılar, oğul ve sağım dönemlerinde meydana gelebilecek her türlü olumsuzluğu göz önünde bulundurarak, kovan bakımlarını ve planlamalarını iyi yapmalı” dedi. İHA

Bu haber toplam 828 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim