• Hakkari5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Doğu Anadolu'nun Şifalısı: Çiriş Otunun Saymakla Bitmeyen Faydaları!.
08 Mayıs 2017 Pazartesi 19:58

Doğu Anadolu'nun Şifalısı: Çiriş Otunun Saymakla Bitmeyen Faydaları!.

Bu otun sağlığımıza yararları saymakla bitmiyor. Çiriş otu diyen de var yabani pırasa da....

Pırasa kadar, ıspanak kadar tanımıyoruz bu dağ otunu, bir biçimde onlar kadar meşhur kılmamışız soframızda...

 

Halbuki Doğu ve Güneydoğu Anadolu dağları başta olmak üzere Anadolu'nun dört bir yanında yetişiyor bu ot; karlar eridikten sonra yüzünü gösteriyor, halk arasında da bir sürü özel ismi var bu otun. Pırasadan da ıspanaktan da lezzet olarak bir eksiği yok, ayrıca bilimsel ismini anmamızın da bir sebebi var:

Çiriş otunun şifaları saymakla bitmiyor!

Binlerce yıldır dağlarımızda çiriş otu. 1863'ten bu yana da üniversitelere sahibiz. Gel gelelim bu dağ çiçeği ile üniversitelerin yolu son yıllara kadar hiç kesişmemiş; çiriş otunun ne kadar şifalı olduğunu epey geç öğrenmişiz.

Atalarımız, geleneklerimiz bu otun şifalarını öğrenmek, kullanmak için üniversitelerin aklını da beklememişler elbette :) İşte çiriş otunun yüzlerce yıldır halk arasında bilinen, son yıllarda bilimsel olarak da kanıtlanan yararları:

ROMATİZMA İLE BAŞLAYALIM;

Çiriş otunu kaynatıp, içeceği balla taadlandırabilirsiniz. Bu karışım romatizma ağrılarınızı dindirir. Hattâ bu karışımı aç karna içmek basura iyi gelir, annelerde sütü artırır, ayrıca âdet düzenleyici ve idrar söktürücü özelliği vardır.

Sirke ile kaynatıp saçlarınızı yıkadığınızda saçkıran hastalığından kurtulabilir, kaşınan yerlere pansuman yaparak egzama, sivilce ve çıbanı tedavi edebilirsiniz.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE DE KATKISI VARDIR.

Çiriş otunun bir diğer özelliği de antioksidan olmasıdır. Ayrıca bağışıklık sistemini korur, beyaz kan hücrelerini arttırır, vücuttaki mikropları öldürür.

Ayrıca eklemeden geçmeyelim; çiriş otu cinsel gücü arttırır.

ÇİRİŞ OTU NASIL TEMİZLENİR, YEMEKLİK HALE GETİRİLİR?

Çiriş otunun sap kısmındaki zarı sıyırın, sap uçlarını, sararan yaprakların tamamını ve yeşil yaprakların uçlarını keserek ayırın. Yaprakları ayırın, suda iyice yıkayın, suyunu süzün. Çiriş otunuz yemeklere koymak için hazır!

Bu otu aynı ıspanak gibi pişirebilirsiniz. Ayrıca çiriş otu çorbalarda, pirinç ve bulgur pilavında, kavurmanın, böreğin içinde, salatada ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılabilir, kuzu etine benzer bir lezzet katar.

Bu haber toplam 3284 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim