• Hakkari20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Dünyada 300 milyon astım hastası var!
06 Mayıs 2017 Cumartesi 22:11

Dünyada 300 milyon astım hastası var!

Dünyada yaklaşık 300 milyon astım hastası olduğu tahmin ediliyor. Türkiye'de ise bu oran ne kadar?

Türkiye'de ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biriyle, 7-8 çocuktan birinin astımlı olduğu belirtiliyor.

 

2 Mayıs Dünya Astım Günü’nde, “Astımınızla Sağlıklı Yaşayabilirsiniz” teması ile çeşitli etkinlikler düzenlendi. GARD Türkiye kapsamında, TC Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Türk Toraks Derneği ve Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği, İstanbul Eczacı Odası işbirliği ile İstanbul’da basın toplantısı ve Hasta Bilgilendirme Toplantısı yapıldı. 

 

Kronik Havayolu Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı Türkiye (GARD) Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Bilun Gemicioğu, astımın kontrolü için eğitimin önemini vurgulayarak, “Hem hastaların bu eğitimi alması ayrıca yardımcı sağlık personelinin ve hekimlerin de onlarla çalışması çok önemli” dedi.

 

Hastalığın görülme sıklığındaki artışa da dikkat çeken Gemicioğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Bu seneki Dünya Astım Günü sloganımız, ‘Astımınızla sağlıklı yaşayın’ olarak düşündük. Çünkü astımlı hastalarımızın hem kontrolde olmalarını hem de sağlıklı beslenip, fizik egzersizlerini yapıp, bunlarla birlikte sağlıklı olmalarını diliyoruz. Genellikle ilaçlarını aldıkları zaman hastalarımız sağlıklı olacaklarını düşünüyorlar. Ama sadece ilaçla değil, bizim ilaç dışı tedavilerimiz de var. Örneğin sigaranın bırakılması, doğru bir beslenme ile obezitenin önlenmesi, fizik egzersizlerini artırarak kaslarını düzgün durumda tutmalarının gerektiği gibi. Hastalar tedavilerini kullandıklarını sanıyorlar ama inhaler cihazlarını doğru kullanamayabiliyorlar. Bu nedenle inhaler cihazlarını doğru kullanmaları üzerinde duruyoruz. Bu kapsamda aynı zamanda geçen yıl hazırladığımız bilgilendirme videoları ile birlikte İstanbul Eczacı Odası da bize destek oluyor. İstanbul Eczacı Odası bünyesindeki pek çok eczanede eczacılar hastalarına inhaler cihazların kullanımını gösteriyorlar. 1 ve 3 ay sonra bunları doğru kullanıp kullanmadıklarına bakıyorlar.”

 

ASTIM SPORA ENGEL DEĞİL

 

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Ayşe Bilge Öztürk de astımı, alerjen, solunum yolları enfeksiyonları, soğuk hava, hava kirliliği, sigara, ilaç, her türlü kimyasal, kokular ve reflü gibi çeşitli etkenlerin tetiklediğini ifade etti.

 

Astımlı hastaların, çevresel olarak yakınmalarını artıran faktörlere dikkat etmek koşuluyla günlük yaşamda diledikleri birçok şeyi yapabileceklerini dile getiren Öztürk, hastaların günlük işlerini yapabilmesi seyahate gidebilmesi, hobileriyle uğraşmasıyla yaşamın içinde yer almalarının hekimlerin en arzu ettiği nokta olduğunu söyledi.

 

Öztürk, astımın spor yapılmasına engel olmadığını, hastaların doktorlarıyla paylaşarak ve çevresel tetikleyicilere dikkat ederek yürüyüş, hafif koşu, yüzme gibi sporları yapabileceklerini vurgulayarak, astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmamasının da yer aldığını anlattı.

 

 

Bu haber toplam 3078 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim