• Hakkari12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hakkari'de STK temsilcileri deprem için tek yürek olmalıyız
04 Ocak 2024 Perşembe 20:54

Hakkari'de STK temsilcileri deprem için tek yürek olmalıyız

18 STK temsilcilerinin bir araya gelerek oluşturmuş olduğu Hakkâri Sivil Toplum Kurumları Platformu, Kentte meydana gelen depremlere dikkat çekmek için bir basın açıklaması yaptı.

Hakkari'de son bir haftada  en büyüğü 4.5 şiddetinde olmak üzere 4'ten fazla deprem meydana geldi. Deprem kentte paniğe neden olurken depreme dikkat çekmek isteyen 18 STK'dan oluşan Hakkâri Sivil Toplum Kurumları Platformu Hakkari Barosunda bir araya gelerek ortak bir basın açıklaması yaptı.11-057.jpgBasın açıklamasında “Hakkari’nin Depremselliği” üzerine toplantılar yaptıklarını, çözüm önerilerinde bulunduklarını, bunu ilgili kamu kurumlarına bildirdiklerini ve bununla ilgili gerçekçi adımlar atmak istediklerini  ancak bu girişimlere karşın ilgili kurumların kayıtsız kalındığı belirtildi.

Son zamanlarda meydana gelen depremlerin ve Hakkari-Yüksekova kara yoluna düşen heyelanın kaygı verici olduğunu belirten platform açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

"2 Ekim 2023 tarihinde kurulan platformumuz, kuruluş toplantısını Hakkari merkezde, ikincisini Şemdinli’de, üçüncüsünü Yüksekova’da ve dördüncüsünü şimdi Hakkari merkezde iki gün önce yaşanan deprem ve Yüksekova Hakkari arasındaki yolda oluşan heyelan nedeniyle sadece deprem gündemiyle gerçekleştiriyoruz. Bu toplantılarımızda ele alınan konuları kamuoyuyla buradan paylaşıyoruz. Gündeme aldığımız sorunların çözümü noktasında bu günden itibaren gerekli girişimlerde bulunmaya başlayacağız. Bundan sonraki toplantılarımızı Derecik ve Çukurca ilçelerimizde de yapmayı planlıyoruz. 
Şu ana kadar yapılan toplantılarımızda ele alınan başlıca konular şu şekildedir. 22-031.jpg

1. Kentimizde yaşanan intihar vakalarına dikkat çekilmiş, konunun araştırılması ve önlem alınması için platformumuzca BARO, İHD, ÖHD ve SES’ten oluşan bir komisyon kurulmuştur. Komisyonumuz elde ettiği bulguları ilgili birimlerle paylaşmış ve çalışmalarına devam etmektedir. 
2. Hakkari’nin depremselliği ve afetselliği üzerinde değerlendirmeler yapılmış, Platform bileşeni TMMOB bu konuda hazırlayacağı rapor ile ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli çalışmalar yürütülecektir. Hakkari’nin deprem gerçeği ortadayken ve daha iki gün önce 5 defa depremle sallanan kentimizin bu önemli sorununa sessiz kalınmayacağı inancındayız. Deprem öncesi, deprem esnası ve deprem sonrasında alınması gereken tedbirler ile İl ve ilçelerimizde AFAD depolarının oluşturulması vurgusu yapılmıştır. Depremle ilgili bilinçlendirme çalışmalarının yapılması (panel, video ve görseller) kararlaştırılmıştır. Deprem konusunda ilgili kamu kurumlarının ziyaret edilmesi ve çalışmalara ilişkin çağrıda bulunulması kararı alınmıştır. Aynı zamanda kısa, orta ve uzun vadede alınabilecek önlemler üzerinde değerlendirmeler yapılmıştır. İl ve ilçelere bağlı mahallelerde kurtarma ekiplerinin oluşturulması ve bu ekiplere gerekli eğitimlerin verilmesi ile ekipmanların oluşturulmasına ilişkin kampanyaların başlatılması kararlaştırılmıştır.

3.  Kentimizde yaşanan çevre sorunlarına dikkat çekilmiş, ormanların yakılması, kesilmesi, tarihi yerlerin korunması ve restorasyonu, doğa tahribatının önüne geçilmesi ile ilgili çalışmalar yürütülecektir. 
4. Kentimizde yaşanan konut sorununa ve orantısız kira artışları ele alınmış, buna ilişkin çalışmalar yürütülecektir. 
 5.Gençlerin işsizliği ve istihdamı ile çalışan emekçilerin sosyal ve sigorta hakları, aldıkları ücret sorunlarına dikkat çekilmiş, ilgililerle görüşülerek sorunun minimize edilmesi çalışmaları yürütülecektir. 
6. Her birimizin bir engelli adayı olduğumuzu hatırlayarak, engelli vatandaşlarımızın yaşam sorunları ve karşılaştıkları engeller ele alınmış, konu hakkında Genç Engelliler Derneğinin hazırlayacağı rapor ışığında çalışmalar yürütülecektir. 
7. Kentimizde taşımalı eğitim oranı yüzde 70’lerdedir. İlimizin coğrafi şartları ve ulaşım şartları da göz önüne alındığında, taşımalı eğitimde olumsuzluklar sık sık yaşanmaktadır. Konu platform toplantımızda ele alınmış, Eğitim-Sen Hakkari Şubesinin konu ile ilgili hazırlayacağı rapor ışığında çalışmalar yürütülecektir. 
8. Sınır Kapılarımızda yaşanan hak ihlalleri ve ticaretin önünde ki engeller ele alınmış, gümrük kapılarının altyapı sorunlarının giderilmesi ve 7/24 uygulamasına geçilmesi çalışmaları yürütülecektir. 
9. İlimiz ve ilçelerimizde yaşanan sağlık sorunları, hastanelerimizde ekipman ve branş doktor eksikliği konularına dikkat çekilmiş, konu hakkında SES Hakkari şubesinin düzenleyeceği rapor ışığında çalışmalar yürütülecektir. 
10. Kentimizde madde bağımlılığı artmıştır. Bu konuda çalışmalar yürütmek üzere kentin sosyolog, psikolog ve uzman kişilerle görüşmeler yapılacak ve çözüm önerileri sunulacaktır. 
11. Kentimizin hava kirliliği sorunu değerlendirilmiş ve buna bağlı olarak sağlık sorunlarının geliştiği gözlemlenmiştir. Hakkari merkezinin tamamına ve bağlı ilçelerine kısa vadede doğalgaz çekilmesi yönünde çalışmalar yürütülecektir. 
12. Kentimizin en önemli sorunlarının başında gelen ulaşım sorunu üzerinde geniş değerlendirmeler yapılmış, kentimizin deprem gerçeğini de göz önünde bulundurularak alternatif yolların açılması, mevcut yolların iyileştirilmesi ve halı hazırda yapımı devam eden tünellerin kısa vadede faaliyete geçmesi vurgulanmıştır. 
13. Yüksekova İlçemizin bir türlü çözülemeyen su ve İpekyolu üzerinde ki orta refüjün kısa vadede çözülmesi girişimlerinde bulunulacaktır. 
14. Sınır hatlar üzerinde olan köylerimizde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekilmiş, konu hakkında araştırmalar ve çalışmalar yürütülecektir. 
15. Bir kez daha ifade etmek gerekirse, kentin sorunları için yerel dinamiklerin güçlendirilmesi ve sürece dahil edilmesi gerekmektedir. Bu şiarla oluşturduğumuz Hakkari Sivil Toplum Kurumları Platformu olarak, kentimizin her alanında gelişen sorunlarıyla ilgileneceğimizi ve çözüm alanında çalışmalar yürüteceğimizi kamuoyuna saygıyla bildiririz"33333-003.jpg

Sivil Toplum Kurumları Platformunda yer alan 18 temsilcisi şu şekilde:

1- Hakkâri Esnaf ve Sanatkarlar odaları Birliği Başkanlığı.

2- Hakkâri Barosu

3- Hakkâri İHD Şubesi.

4- Hakkâri ÖHD Şubesi

5- Hakkâri Esnaf Sanatkarlar Odası Bşk.

6- Yüksekova Esnaf Sanatkarlar Odası Bşk.

7- Hakkâri Gazeteciler Cemiyeti başkanlığı

8- Şemdinli Esnaf Sanatkarlar Odası Bşk.

9- Eğitim-Sen Hakkari Şubesi

10- SES Hakkari Şubesi

11- Tüm. Bel. Sen Hakkâri Şubesi

12- Bes Hakkari Şubesi (Kesk)

13-  KESK Hakkari Şubeler Platformu

14- TMMOB Yüksekova İnşaat Mühendisleri Odası

15- Cilo Dağcılık ve Doğa sporları kulübü

16- Hakkari Gençlik ve engelliler derneği

17- Yüksekova Halkın Sesi Gazetes

18- Disk- Genel- iş Hakkari Şubesi

HAKKARİ HALKIN SESİ 

Bu haber toplam 393 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim