




İklim Değişikliği Çiftçileri Perişan Etti
Hakkari Halkın Sesi Gazetesi:
Kış mevsiminin oldukça ılıman ve hava sıcaklıklarının normalin üstünde seyrettiği bu yıl, ülkenin özellikle kuzey doğu kesimlerinde kar ve olumsuz hava koşulları hayatı durma noktasına getirirken, yılın yedi ayı yerden kalkmayan kar tabakası ve eksik olmayan yağışıyla görmeye alışık olduğumuz Hakkari kent merkezinde ise tam tersi bir durum hakim.
İklim değişikliğinin kendini iyiden iyiye hissettirdiği kentte, Ocak ayında olmamıza rağmen ara sıra sadece birkaç saatliğine etkili olan kar yağışı dışında neredeyse hiç yağış almadı.
Geçmiş yıllara bakıldığında yılın aynı ayında esnaf elbirliği yapıp iş yerinin önü ve çatılarını temizleme telaşına düşerken, Hakkari belediyesine ait iş makineleri ile biriktirilen kar yığınlarından çarşı merkezi ve ara sokaklarda adeta kardan küçük dağlar meydana gelir, daha sonra ise bu yığınlar kamyonlarla şehir merkezi dışına çıkartılırdı.
Kalıcı kar tabakasınn meydana gelmediği Hakkari şehir merkezinde vatandaşların yanı sıra esnaf, çalışanlar, yaya ve özellikle sürücüler durumdan hoşnutken, merkeze bağlı köylerde geçimlerini hayvancılıkla sağlayan çiftçilerin ise aynı hoşnutluğa sahip oldukları pekte söylenemez.
Yazın biçtikleri otları üst üste birikip kış hazırlığı yapan çiftçiler, kalın kar tabakası üstünde hayvanlarını beslerken, bu yıl eksik olan kar yağışı sebebiyle çoğu zaman çamurlu alanlarda hayvanlarını beslemek zorunda kaldıklarını ve bu durumun hayvanların beslenmesi için çokta sağlıklı olmadığını dile getirdiler.
İklim değişikliği sonucu kar yağışının hemen hemen hiç etkili olmadığı kent ve bağlı köylerde mera alanları kupkuru otlar ile doluyken, hayvanların bu otlardan yeteri kadar beslenemedığini ifade eden çiftçiler,
yazın binbir zahmetle biçtikleri otları, çoğu zaman çamur deryasına dönen ahır önlerinde hayvanların önüne serdiklerini belirterek, çoğu zaman ise otları sırtlayarak kar tabakasının kalıcı olduğu nadir yerlerde hayvanlarını beslemeye çalıştıklarını kaydetti.
Çiftçiler, “İklim değişikliği yada başka bir şey, her ne olursa olsun bundan en çok etkilenen biz çiftçileriz. Yaz aylarında kimi zaman işçi tutarak, kimi zamanda köyde imece usülüyle birbirimize yardım ederek bin bir zahmetle biçtiğimiz otları, kış aylarında temiz kar tabakası üstünde hayvanlarımıza verirken, bu yıl maalesef elİmiz kolumuz bağlı çaresiz kaldık.
Kar yağışının olmadığı bu yıl hayvanlarımızı sabah saatlerinde hava soğuk ve yerdeki çamur tabakası henüz çözülmemişken önüne serdiğimiz otla beslerken, öğleden sonraları ise meralarda otlayama çıkarıyoruz. Eskiden yılın bu ayında kar yağışından dolayı köy yolları ulaşıma kapanır, çığlar düşer, merkez ile bir iki hafta ulaşım sağlayamazdık.
Bu yıl ise eksik olan hatta hiç yağmayan kar yağışındna dolayı geçim kaynağımız olan hayvancılığı yapamaz olduk. Tehlike sadece kış ayları ile de sınırlı kalmayacak gibi.
Kar yağmaz ve hava sıcaklıkları normalin üzerinde seyretmeye devam ederse, özellikle yaz aylarında meydana gelebilecek olası bir kuraklıktan hepimiz etkilenip, elimizdeki hayvanların yarısını satmak zorunda kalacazki bu da üretimi düşürecek ve maddi manevi kentte yaşayan herkese yansımaları olacaktır” dediler.
Haber Yazılımı: CM Bilişim