• Hakkari18 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yüksekova'da asırlık ‘kök boyama’ geleneği
24 Temmuz 2023 Pazartesi 13:01

Yüksekova'da asırlık ‘kök boyama’ geleneği

Hakkari’de Yüksekova Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün usta öğreticileri asırlık ‘kök boyama’ geleneğini sürdürüyor.

Yüksekova’ya 12 kilometre uzaklıkta bulunan Karlı köyünde yer alan yaşam merkezinde asırlık "Geleneksel Kök Boyama" geleneği sürdürülüyor.

Halk Eğitim Merkezinde usta öğretici olarak görev yapan Arife Gemicioğlu tarafından yünlerin farklı işlemlerden geçirerek boyaması yapılıyor.

Yüksekova Halk Eğitim Merkezi Müdürü Kenan Canan, kaybolmaya yüz tutmuş kültürü yaşatmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Günümüzde koyun kırpma sonrası hayvan yünlerinin yakıldığını ifade eden Canan, “Yünlerin yakılmadan tekrardan ekonomiye kazandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için de sivil toplum kuruluşları ve diğer kamu kurumlarımızla olan iletişimlerimiz devam ediyor. En kısa zamanda bu konuda gerekli mercilere projelerimizi sunacağız." dedi.
 

Usta öğretici Arife Gemicioğlu ise koyun yünlerine renk vermek için bitkilerin kökünden, kabuğundan, dalından, sapından, yaprağından, meyvesinden ve çiçeklerinden faydalandıklarını belirterek, “Topladığımız malzemeyi tencerenin içinde kaynatıyoruz.

Sonra iplerimizi içine koyuyoruz. Belli bir süre sonra ipleri tencerenin içinden çıkarıp kurutmak için ayrı alana asıyoruz. Saha sonra bu ipleri, yöremize ait kilimlerin dokumasında kullanıyoruz." diye konuştu. İHA2-20230724130422.jpg119066.jpg1-20230724130422.jpg

Bu haber toplam 642 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim