• Hakkari23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Uludere'de hayvanlar erken dağa çıkardı
20 Şubat 2024 Salı 11:37

Uludere'de hayvanlar erken dağa çıkardı

Şırnak'ın Uludere ilçesi Habur-2 köyünde bu yıl kar fazla yağmayınca besiciler, hayvanlarını erken dağa çıkardı.

Konumu itibariyle Türkiye ile Kuzey Irak sınırının sıfır noktasında bulunan köy, rakımı oldukça düşük olduğundan bu yıl fazla kar yağmadı. Hayvancılıkla uğraşan köylüler, bahar havasında geçen kış aylarında hayvanlarını dağa götürmeye başladı.

Yeşeren otlarla yemlenen keçiler gün boyu dağda otlatıldıktan sonra akşam saatlerinde 3 kilometrelik yolu geri dönüp köye getiren köyler, yorucu geçen kış aylarında rahat nefes aldı.

Hafta sonları çobanlık yaparak ailelerine yardım eden çocuklar, keçi sürülerine gözleri gibi bakıyor. Köye yakın komato bölgesinde hayvanlarını otlatmaya çalışan 16 yaşındaki Sinan Sak ile 13 yaşındaki Abdullah Sak, yıllardır çobanlık yaptıklarını söyledi.

Sinan Sak, kar yağmadığı için iki haftadır hayvanlarını dağa çıkardıklarını belirterek, "Bu yıl kar fazla yağmadı. Köyümüzün dağları yeşerdi, bizlerde hem saman kalmadığı için hemde havalar güzel olduğu için 3 kilometrelik yolu geldikten sonra bu dağlarda akşama kadar hayvanlarımızı otlatıyoruz" dedi.

Abdullah Sak ise, saman kalmadığı için dağa bu yıl erken çıktıklarını, hayvancılığını zor bir iş olduğunu, ailelerine yardım etmeye çalıştıklarını dile getirdi. İHA1-20240220113841.jpg

Bu haber toplam 950 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim