• Hakkari14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
DURANKAYA BELDESİ ÇEMŞELENAN YAYLASINDA KUZU KIRPMA ŞENLİĞİ
06 Ağustos 2018 Pazartesi 11:50

DURANKAYA BELDESİ ÇEMŞELENAN YAYLASINDA KUZU KIRPMA ŞENLİĞİ

Her yıl Temmuz ve Ağustos aylarında başlayan koyun kırpma sezonu bu yıl Hakkari’ye bağlı Durankaya Beldesi 1800 rakımlı ÇEMŞELENAN yaylasında renkli geçti.

HABER: EMRAH KESKİN-HALKIN SESİ GAZETESİ

İlimize Bağlı Hakkari Durankaya Beldesi ÇEMŞELENAN yaylasında 1800 rakımda yer alan yaylada kuzu kırpma sezonunu açtılar. Eskiden kalma makaslarla ve yeni teknoloji ürünü elektrikli makineyle koyunyünlerini kırpan hayvan sahipleri, bu işlemi hep birlikte yaparak aynı zamanda eğleniyor. Köy imecesinin bir örneğini sergileyen köylü vatandaşlar, koyun kırpma esnasında hep birlikte Türkçe ve Kürtçe şarkılar söyleyip eğleniyorlar. Hayvancılıkla geçimlerini idame ettiren vatandaşlar, koyunların eti ve sütünün yanı sıra yününü de kullanarak bütçelerine katkı sağlıyorlar. Evlilik çağına gelen çocuklarına çeyizlik olarak ve aynı zamanda evlerinin yatak, yorgan ve yastık ihtiyaçlarını sağlayan köylüler, bu yılda yazın ortasına yani sıcak hava ortamında koyun kırpma sezonunu açmış oldular.

“Yaklaşık 50 yıldır koyun kırpıyoruz”

Koyun kırpma sezonunu açan Durankaya Beldesi ÇEMŞELENAN Yaylası sakinlerinden hayvancılıkla uğraşan Sadi Erik, 30 yıldır koyun kırptıklarını belirtti. Koyun kırpmanın meşakatli bir iş olduğunu dile getiren Erik: “Hayvanın derisini kestiğimiz zaman açılan yaranın iyileşmesi zaman alır. Bu açında kırpma işlemleri, zevkli olduğu kadar dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husustur. Yaklaşık 30 yıldır koyun kırpıyoruz. Her yıl koyunlarımızı kırptığımız için bu işin erbabı olduk. Günde ortalama 50 koyuna zarar vermeden kırpıyorum. Kırpılan yünleri temizlendikten ve işlendikten sonra döşek,  yorgan ve yastık yapımında kullanıyoruz. Havaların ısınması ile birlikte koyunların daha rahat etmeleri için yünlerini kırptık. Bu sayede hayvanın üzerindeki ağırlık kalkıyor. Hayvanların gelişimine katkı sunuyor. Et ve süt verimleri artıyor. Hayvanların sıhhati açısından da kırpma işlemi önemli. Yılda bir veya 2 kez havyaların kırpma işlemini yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Koyun kırpma işine Hakkari’den ÇEMŞELENAN yaylasına  katılan  Naci Erik ise: “Koyun, kuzu ve keçilerin kırkma işlemlerini havalar ısınınca yapıyoruz. O zaman yünleri tam uzanır ve yaz aylarında kırkma işlemine başlarız. Bunun nedeni de hem koyunun etinin iyi olması hem de aşırı sıcaklardan etkilenmemesini sağlamaktır. Günde 15 ila 20 koyun ancak kırkabiliyoruz. Her koyundan yaklaşık 1,5 kilo yün çıkıyor. Bu yünler döşek ve yorgan yapımında kullanılıyor. Eskiden annelerimiz, ninelerimiz bu kırptığımız koyunların yünlerinden elde ettikleri ipleri çeşitli kökboyaları ile renklendirerek kazaklar, çoraplar, eldivenler, halılar ve kilimler dokuyordu. Şimdi bu iş en aza indi. Kısmen sadece köylerde yapılıyor” ifadelerini kullandı.

Yünün bir kısmını satarak gelir elde ediyorlar

Hayvan sahipleri, besledikleri koyunların etinden ve sütünden yararlanmanın yanı sıra elde ettikleri yününden de gelir sağlıyorlar. Kırpılan yünlerin bir kısmı evin ihtiyaçları için kullanılırken bir kısmı da satılıyor. Koyun kırpmanın zor olmasına rağmen çok cüzi bir gelir elde ettiklerini belirten Sadi Erik şöyle konuştu: “Bu çalışmalara ailenin tüm bireyleri katılıyor. Zaman zaman kendi aramızda yarışma düzenliyoruz. Aslında hayvancılık zevkli bir iş ama getirisi pek yok. Tüm aile fertleri yaz-kış demeden çalışıyoruz ancak hak ettiğimizi alamıyoruz. Elde ettiğimiz bu yünler hem aile geçimimize katkı sağlıyor hem de yapılan düğünlerimizde yorgan, yastık, yatak gibi işlerde kullanıyoruz."

 Daha sonra Hakkari’den ÇEMŞELENAN yaylasına konuk olan misafirlere kavurma, pilav ve cacık ikram edildi.

ic1-004.jpgic2-004.jpgic3.jpgic4.jpg

Bu haber toplam 1929 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim