• Hakkari12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hakkari'de Geçmişten Geleceğe Bir Gelenek; Tütün Yetiştiriciliği
23 Eylül 2017 Cumartesi 10:36

Hakkari'de Geçmişten Geleceğe Bir Gelenek; Tütün Yetiştiriciliği

Hakkari'ye bağlı ilçe ve köylerde geçmişten geleceğe süren tütün yetiştiriciliği geleneği devam ediyor.

Haber: Serdar Sevi-Halkın Sesi Gazetesi

Hakkari'de tüketimi oldukça fazla olan ve adeta yöre halkı ile bütünleşen sarma sigaranın hammaddesi olan tütünün üretim süreci meşakkatli olmasına rağmen, yüzyıllardır Hakkari'de vazgeçilmeyen bir uğraş haline geldi.

Başta Hakkari'nin Şemdinli ve Çukurca ilçelerine bağlı köyler olmak üzere Hakkari'nin kırsal kesimlerinde çiftçiler kendilerine yetebilecek kadar tütün yetiştirmektedir.

 

Üretim süreci meşakkatli olmasına rağmen sarma tütünün alışkanlığından dolayı üretildiğini ifade eden çiftçiler, Hakkari'deki alışkanlığından dolayı çokça tüketildiğini ifade ettiler.

 

Üretilen tütünün sadece kışın kendilerine yettiğini, bir dahaki sene yine sadece kendilerine yetecek miktarda üretildiğini ifade eden çiftçiler, tütünün kaliteli ve güzel olması için üretim sürecinde çok titiz çalışılması gerektiğini belirttiler.

Fidan halinde dikilmesinden kurutulup içilecek kıvama gelene  kadar geçen sürecin ne kadar zor olduğunu belirten çiftçiler kilosunun 100 liraya kadar çıktığını ve satılması için çarşı pazarlarda yer aldığını ifade ettiler. 

Bu haber toplam 3590 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim