• Hakkari17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Merga Bütan’da  Koyun Kırkma Şenlikleri
16 Ağustos 2018 Perşembe 13:40

Merga Bütan’da Koyun Kırkma Şenlikleri

Hakkari’ye bağlı Merga Bütan yaylasında, küçükbaş hayvan sahipleri, koyun kırkma geleneği sürdürülüyor.

HABER: SERDAR SEVİ-HALKIN SESİ GAZETESİ

Hakkari'deki hayvan yetiştiricileri, bölgede yüzyılı aşkın süredir "koyun kırkma" (Berxbir) geleneğini halay ve Kürtçe türküler eşliğinde sürdürüyor.

Hakkari’de  küçük baş hayvan besleyerek geçimini sağlayan yöre halkı, bölgede yüzyılı aşkın süredir "koyun kırkma" geleneğini halay ve türküler eşliğinde yaşatmaya devam ediyor.

Küçükbaş hayvancılığın yoğun yapıldığı yerler arasında bulunan Hakkari’de  koyunların temizlenmesi, serinlemesi ve besicilikten elde edilen gelirin artırılması için her sene düzenlenen kırkma şenliği, görülmeye değer manzaralara sahne oluyor.

 Kent  merkezine 12 kilometre mesafedeki Merga Bütan yaylasında yapılan Koyun Kırkma şenliği için hayvan sahipleri aileleri ile şenliğin yapılacağı alana çadırlar kurarak şenliğe start verdi.

Köylüler, şenlik havasında geçen etkinlikte önceden yıkanan yaklaşık yüzlerce koyunun ayaklarını bağlayarak büyük bir özenle kırktı.

Elde edilen koyun yünü ise bir çok ihtiyaca cevap veriyor. Hakkari’nin geleneksel yorgan yünü ve evlenecek olan genç kızların çeyizi için başlıca kullanım alanlarıdır.

 "Berxbir" olarak adlandırılan koyun kırkma işlemi, Kürtçe türküler eşliğinde çekilen halaylarla akşam saatlerine kadar sürüyor.

 Hayvan sahipleri her yıl Ağustos ayı içerisinde koyun kırpma şenlikleri düzenlediklerini ifade etti.

 Geleneksel olarak Hakkari’de koyun kırkma şenliğine giden her aile şenlik alanında bir koyun kesip, şenliğe gelen misafirleri pişirip ikram ediliyor.

man.jpgic2-014.jpgic3-004.jpg

 

Bu haber toplam 1155 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İHALE İLANLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hakkari Halkın Sesi Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim